Банкеръ Daily

Общество и политика

Премиерата на пиесата "Януари" е един от бисерите в "Месеца на Радичков"

И скулптурът Георги Чапкънов-Чапа потърси магията в човека Йордан Радичков (вляво).

Януари не е избран случайно. Една от най-интересните, а и най-обичаните, пиеси на Йордан Радичков се нарича "Януари". А и писателят напусна този свят на 21 януари 2004 г. в София.

"Януари" е иносказателна пиеса от Йордан Радичков, написана през 1974 година. Отличава се с богатство от символи и преплита елементи от фолклора на Северозападна България с библейски алюзии. Разглежда като основен конфликт сблъсъка между минало и съвременност, застаряващото село и навлизащите в него новости, опозицията изолация - комуникации.

Пиесата е преведена на английски език от Юдит Спространова и е включена в сборника Contemporary Bulgarian Plays, издаден от Tantalus Books през 2002 година.

Емблематичната за хасковския театър пиеса "Януари" от Радичков е първата му премиера за 2020 година, съобщиха от драматично-кукления театър "Иван Димов" в областия град. Режисьор е Дамян Тенев, за когото това е втора постановка тук, след “Оркестър “Титаник”. В ролите са ангажирани Явор Бахаров, Петко Венелинов, Петър Влайков, Димитър Атанасов-Шърата, Емануил Костадинов, Пламен Петков и Димитър Димитров.

Любопитното е, че някои от актьорите не са били родени през знаковата за България  1989 година, когато спектакълът "Януари" на театър “Иван Димов” с  режисьор Иван Добчев, прави фурор с новаторските си похвати и е отличен с три първи награди на VIII Национален преглед на българската драма и театър. Иван Добчев получава отличието за режисура, Вечеслав Парапанов - за сценография, а Красимир Доков - за актьорско майсторство. Втора награда за актьорско майсторство получава Иван Савов, а трета - Румен Трайков. Отличени са още Ренета Илиева - с приз за костюмография, и Евгени Петров - за музикално оформление.

Премиерата на “Януари” на хасковска сцена бе на 13 януари, като специални покани са получили всички от екипа на спектакъла от 1989 година.

Писателят, драматургът и сценаристът Йордан Радичков е представител на магическия реализъм. През миналата година отбелязахме 90-годишнината на Радичков. Той е роден на 24 октомври 1929 г. в село Калиманица, Монтанско. Едно историческо село в област Монтана, съществувало до 1984 година.

Жителите му, заедно с тези на съседното село Живовци, са изселени във връзка с построяването на открития през 1986 г. язовир "Огоста". Към момента на изселването селото има около 470 души население. Изселването започва през 70-те години на миналия век. Днес от селото са останали само незавършена църква (започната през 1935 г.) и паметник на загиналите в Септемврийското въстание. Въпреки плановете, селото така и не е наводнено от водите на язовира.

В местността Манастирище, северно от селото, са намерени шест римски сгради и църква.

Йордан Радичков е писател, за когото правилата в художествената литература губят своята традиционна роля. Затова и интересът към неговото творчество е толкова голям. Произведенията му са преведени на 37 езика и са издадени в 50 страни по света. Номиниран е два пъти и за Нобеловата награда за литература.

На писателя е наименуван "Радичков връх" на остров Ливингстън в Антарктика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във