Банкеръ Weekly

Общество и политика

Премахват и местят тоталитарните символи

Андреев в акция

След разгорещени спорове и лични нападки в четвъртък (24 ноември) парламентът гласува на първо четене промени в Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен. Новите текстове гласят, че съществуващите на публични места предмети, надписи, скулптури или символи, невярно пресъздаващи тоталитарния режим или възхваляващи дейността на БКП и на нейни ръководни дейци, е необходимо незабавно да се премахнат или преместят. Ако това не може да се извърши веднага, то на заварените предмети и паметници следва да се поставят указателни табели с текст: "Комунистическият режим в България 9.09.1944 – 10.11.1989 г. и дейността на БКП са обявени за престъпни със закон, приет от 38-ото Народно събрание”. Вносители на поправките са депутатите Методи Андреев (ГЕРБ), Петър Славов, Мартин Димитров и Вили Лилков (Реформаторски блок). Те минаха с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок и ДПС. "Против" гласуваха БСП, АБВ и "Атака". Патриотите се разделиха - трима "за", един се възпротиви и трима се въздържаха.

Първи в атака срещу тоталитарните символи се хвърли следдесетоноемврийският активен борец срещу комунизма Методи Андреев. Той упрекна десните, че 27 години не успели да изтръгнат комунизма, родствените връзки на бившите комунисти, днешните техни наследници, които обяви за мафия, за "сицилиански клан". "Ако трябва да се извиним, ние всички вкупом трябва да се извиним, че така сме управлявали, че не изкоренихме тази зараза, че този бацил ни тръшна в този парламент", разпали се първият санкциониран от комисията по етика в този парламент депутат.

"Вие просто вадите на умряло куче нож, страницата е затворена", отговори му проф. Станислав Станилов от "Атака". Комунизмът не може да бъде оценен сега, сега можем само да скачаме, иронизира той закъснелия революционер. Независимият депутат Велизар Енчев пък направо нарече Андреев "един откровен фашизоид", който отрича саможертвата на партизаните и антифашистите у нас, гаври се с паметта на всички борци срещу фашизма по света. Енчев беше провокиран от "научното" откритие на бившия шеф на комисията по досиетата, че у нас не е имало партизани. Такива имало само във Франция, Гърция и Италия.

"Обявихте и Ботев за престъпник", възмути се социалистът Филип Попов. "Епохата ще бъде наша плът - ние толкова се борихме за нея, че победихме и самата смърт", изрецитира стихове на бившия партизанин Веселин Ханчев левият депутат Таско Ерменков. А патриотът Димитър Байрактаров успокои хората от Велинград, че името на града им няма да бъде сменено. "Виждам тук едни разпалени ремсисти", коментира той "вдъхновените" реформатори и съмишленика им от ГЕРБ.

Волен Сидеров обяви вносителите на проекта за лицемери, на които не вярва. Той нарече несъстоятелно това, сега да броиш живота си преди за престъпен. "Ако този закон се приеме, да се обявява в закон и неолиберализмът за престъпен, защото много хора умряха. Тогава вече ще има баланс", посочи лидерът на "Атака". "И понеже няма да стане - да изработим един закон за помирение на българската нация", призова той.

От своя страна доц. Милен Михов от Патриотичния фронт отбеляза, че ако този норматив се приеме, трябва да къртим петолъчки от обществени сгради и надгробни паметници, фасади и "мозайката от община ВеликоТърново". А атакистът Илиян Тодоров постави на трибуната бутилка бира, на чийто етикет фигурира червена петолъчка. "Вижте какво се продава в Народното събрание!", каза той, намеквайки, че и парламентът ще се превърне в нарушител, ако новите разпоредби се приемат.  

ДПС направи уговорката, че подкрепя законовата промяна заради един-единствен текст - за изучаването на комунистическия режим в училище. Според измененията в образователната система ще трябва да се отразяват точно и обективно периодът на тоталитарната власт, включително и дейността на партийните и държавните ръководители.
Проектозаконът предвижда 200 лв. глоба за физически лица и 2000 - за юридически, ако тачат символите на комунизма. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във