Банкеръ Daily

Общество и политика

Премахването на блокадите по кръстовищата било решено на коалиционния съвет

Премахването на палатковите лагери от кръстовищата в София било с цел "да се предотврати малка градска гражданска война". Това каза лидерът на НФСБ и съпредседател на "Обединени патриоти" Валери Симеонов. Той обясни, че решението за премахването на блокадите в цялата страна е взето по време на вчерашния коалиционен съвет. 

Симеонов обясни, че в последните дни е имало "доста притеснителни сигнали", тъй като е имало подписка от граждани, които се организират за контрапротест срещу блокадите на ключови кръстовища в столицата.

"Протестите много сериозно нарушават закона и вече 30 дни и ограничават правата за свободно придвижване на гражданите в редица градове на България. Няма как изпълнителната власт и коалиционното управление да гледат безразлично на това нарушение", посочи председателят на НФСБ пред Нова телевизия.

Симеонов не съобщи кой е предложил премахването на палатките. Управляващата коалиция обаче обсъждала ситуацията около час.

Като хулигански действия той определи полетелите снощи яйца и домати към сградата на централата на НФСБ.

"Става въпрос за нарушение на обществения ред и за хулиганство. Това е сигнал за ескалацията на агресивността на тази ограничена група хора, която се ръководи от неясни субекти или разнородни такива. Поведението ѝ не може да бъде предвидено и не може да продължава така", изтъкна Симеонов.

Лидерът на патриотичната партия отбеляза, че му се е наложило вчера да влезе в ролята на "вестоносец на лоши за протеста новини", визирайки новината, че нито премиерът Бойко Борисов, нито правителството ще подадат оставка. "В такива случаи агресията се насочва срещу вестоносеца, но аз оповестих решенията на коалиционния съвет, взети след 4 часа разговори", каза той.

Лидерът на НСФБ коментира и изказването на вицепремиера Томислав Дончев от вчера за евентуалната оставка на правителството през септември. "Такъв вариант не е обсъждан преди, нито в телефонни разговори. Това е било негова позиция", категоричен е Симеонов.

Той отбеляза, че няма притеснения дали партията му ще влезе или не в следващото управление, допълвайки, че това ще бъде решено от избирателите, ако са доволни.  

"Ние сме избрани - ГЕРБ и "Обединени патриоти", с над 1,5 милиона гласа на редовни избори, признати от всички. Ще има избори, но това ще стане факт след 6 месеца. Възможни са размествания и това е естествено и нормално в една демократична държава. В това няма драма. Не виждам защо държавата трябва да се вкарва в сериозни разходи. Не забелязвам и сериозни искания от страна на протестиращите. Виждам една борба за власт, но не по конституционния ред", изтъкна съпредеседателят на "Обединени патриоти"

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във