Банкеръ Daily

Общество и политика

Премахване на плоския данък е целта на „АБВ-Движение 21“

Повишаване на доходите, съдебна реформа и преструктуриране на икономиката са сред  основните приоритети на Коалиция „АБВ-Движение 21“, която ще се яви под номер 8 на предстоящите парламентарни избори.  Това обявиха съпредседателите на обединението Константин Проданов и Татяна Дончева, по време на представянето на предизборната платформа на коалицията.

„Целта на икономическата ни платформа е да се преборим с драстичната бедност в страната“, заяви председателят на АБВ Константи Проданов.

Той представи основните акценти в предизборната кампания на коалицията в областта на икономиката и доходите.

„Това, което ние предлагаме, е нарастването на минималната работна заплата от настоящото ниво 460 лв. на ниво 700 лв. в края на четиригодишния период. Това е ръст от 10-11 % на година, съвместим с темповете от последните години  и е  напълно възможно и постижимо. Считаме, че е необходимо и въвеждане на диференцирането на по-висока ставка на минималната работна заплата за висшисти, които работят на позиции, които изискват висше образование“, посочи още той.

Коалиция „АБВ – Движение 21“ ще се бори активно за премахване на плоския данък. По думите на Проданов трябва да се въведе необлагаем минимум, равен на нивото на минималната работна заплата в момента от 460 лв., след това плавна тристепенна скала и пределна данъчна ставка от 20%. Според изчисленията след промяната 90 процента от хората ще плащат по-малко или толкова, колкото плащат и в момента, но тежестта ще се разпределя по-справедливо.  Водещо ще бъде и въвеждането на семейното подоходно облагане.

Лидерът на „Движение 21“  Татяна Дончева представи приоритетите на коалицията по отношение на съдебната реформа. По думите й тя трябва да бъде радикална, за да постигне целите си, а именно качествено и бързо правосъдие. „Тя включва усилия за свикване на Велико народно събрание, за да се промени Конституцията именно в частта за отмяна на ВНС. Необходимо е и конституционно закрепване на гаранциите за правото на гражданите за справедлив процес и на засилена защита срещу държавата. Промените в съдебната система трябва да обхванат и избора на главен прокурор от Народното събрание, или назначаване от президента с мандат от 5 – 7 години“, каза Дончева.

Според нея излизането на прокуратурата от съдебната система в сегашния й вид е зедължително. Това включва промяна на функцията, статута и правомощията на прокурорите. Сред мерките Дончева добави и ограничаване на правото на Главния прокурор и други висшестоящи представители на обвинението да дават задължителни методически указания на по-нисшестоящите от тях, както и премахването на несменяемостта на прокурорите и др.  Част от другите предложения са за преобразуване на Националната следствена служба в специализирана разследваща структура към Главния прокурор, промяна на Закона за съдебната власт и други.

По думите на Татяна Дончева е необходимо и намаляване и премахване на таксите при малки дългове, както и при спиране на изпълнението по искане на длъжника, а също така и  механизъм за защита от свръх задлъжнялост и приемане за Закон за гражданския фалит.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във