Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПРЕКРЪСТИХА ДВЕ МИНИСТЕРСТВА И РАЗПУСНАХА ПАРЛАМЕНТА

Депутатите от мнозинството безропотно гласуваха в четвъртък (24 април) т.нар. структурни и персонални промени в правителството на Сергей Станишев. Последният работен ден преди двуседмичната Великденска ваканция на парламента премина в шестчасово обсъждане на рокадите и няколкоминутно гласуване. После петима нови и един стар министър се заклеха за 10 секунди. Този път нямаше изненади при гласуването. Първо, на вот бяха подложени офертите на тройната коалиция за структурни промени. Те се свеждат до прекръстване на ведомството на Емел Етем от Министерство на държавната политика по бедствията и авариите в Министерство на извънредните ситуации. Така
вицепремиерът Етем набързо стана МИС
Земеделското ведомство вече се казва Министерство на земеделието и храните. От името му отпаднаха, неясно защо, продоволствията, с които се сдоби при предишния ремонт на кабинета 18 юли 2007 година. В кулоарите на парламента тръгна слухът, че от ДПС искали обособяване на Агенция по храните, с техен човек начело, а това можело да бъде договорено след празниците в Съвета на коалицията. Сътворен бе и пост за четвърти вицепремиер без портфейл, който ще контролира парите от еврофондовете.
При гласуването в залата, която при дебатите бе почти празна, дисциплинирано присъстваха 229 народни представители. Структурните преименувания бяха одобрени със 154 гласа за. Вот против дадоха 74-а депутати. Този път нямаше въздържали се. Персоналните промени дори получиха един глас повече. Благословиха ги 155 народни избраници, а против тях се обявиха отново 74-ма. Управляващото трио беше подкрепено и от шестима независими депутати. Докато председателстващият Георги Пирински четеше от трибуната дословно предложението на премиера за персонални смени, част от опозицията изживя сбъдване на мечтите си, макар и за кратко. Пирински оповести, че от поста вицепремиер и министър на държавната политика по бедствията и авариите се освобождава Емел Етем Тошкова. Надеждите се изпариха буквално след миг, когато бе оповестено, че тя се назначава пак за вицепремиер и министър на извънредните ситуации.
От постовете им бяха освободени министрите на вътрешните работи Румен Петков (БСП), на здравеопазването - Радослав Гайдарски(БСП), на отбраната - Веселин Близнаков (НДСВ), и на земеделието - Нихат Кабил (ДПС). Местата им заеха съответно Михаил Миков (БСП), Евгений Желев (БСП), Николай Цонев (НДСВ) и Валери Цветанов (ДПС).
Премиерски откровения
След като новите министри се заклеха, премиерът изнесе 15-минутна реч от трибуната. Той горещо и неколкократно поблагодари на мнозинството и специално на независимите депутати за подкрепата.
Аз не смятам, че министрите, които днес си тръгват, бяха слаби и са наказани за техни пропуски. Аз не смятам, че те не са грешили и не са правили пропуски - не греши само този, който не работи, заяви Станишев в отговор на критиките на опозицията, че персоналните промени не са аргументирани. Според премиера управляващата коалиция е много самокритична. По-рано, преди началото на дебата, Сергей Станишев обеща пред депутатите, че: Направените промени няма да приключат днес, те ще продължат и през следващата седмица с оптимизиране на позициите на заместник-министрите и намаляване на техния брой с около 20 процента. Управляващата коалиция в последния месец и половина не успя да разгърне това, което беше решено в Хисаря. Хората се вълнуват от своите доходи, достъпността до качествено образование, тяхната сигурност, усвояването на еврофондовете и много други. Именно на тези очаквания се стреми да отговори тройната коалиция с тези промени.
В подобен дух от трибуната се изказа и социалния министър Емилия Масларова, което поражда
очаквания за остър и публичен ляв завой
ако не другаде, то в политическото говорене до края на мандата.
В коалицията цари мир и разбирателство, се опитаха да внушат в речите си в залата депутатите от НДСВ. Говорителят на партията увери, че интригата е по-малка дори и от тази в републиканското първенство по футбол, а депутатката Антония Първанова определи Сергей Станишев като най-добрия премиер мениджър досега.
Заместник-председателят на НДСВ Милен Велчев определи като неоснователни намеците за конфликт на интереси при новия военен министър Николай Цонев. Ако си отворите ушите, ще чуете ясно за намеренията му да излезе от фирмите, в които има участие, увери заместникът на Симеон Сакскобургготски.
Ахмед Доган пък защити в кулоарите министърът на ДПС Валери Цветанов с думите: Стратегическото планиране във връзка с интеграцията на агросектора в европейския пазар предполага науката да влезе в агросектора. Промените, според лидера на движението, са били необходими, но малко закъснели. Направихме това, което беше възможно и беше необходимо на този етап. Може да получим критика дали това е било достатъчно, заключи той.
Депутатите ще се върнат на работа чак на 7 май следобед. Някои от новоназначените министри пък побързаха да обявят, че скъсват с бизнеса си. Най-упрекваният в конфликт на интереси Николай Цонев каза в четвъртък, че вече е прекратил участието си в четири фирми, една от които (Нилана) преимуществено снабдяваше армията с хляб.
Същия ден министърът на земеделието и храните Валери Цветанов отрече да е имал общо участие във фирми с предшественика си Нихат Кабил и с други политици от ДПС. Минути след това обаче новият министър призна, че все пак е бил в такива дружества по някогашен проект на лидера на ДПС Ахмед Доган, наречен Наука и земеделие. Цветанов бил привлечен като научен работник, а целта на този т. нар. план Доган била науката да навлезе в реално земеделие. Последното участие на Цветанов в търговска фирма е от март миналата година, пише във фирмените регистри.
Саня Константинова

ТПС: Петима нови и един стар министър положиха клетва в парламента на Велики четвъртък и си поеха кръста на Разпети петък, както преди две седмици повели Ахмед Доган. /Снимка 86591

КАРЕ:
АНГЕЛ НАЙДЕНОВ ПОЕМА ЧЕРВЕНАТА ГРУПА
Веднага след одобрението на ремонта на кабинета следобед на 24 април министър-председателят Сергей Станишев предложи Ангел Найденов да стане новият председател на парламентарната група на Коалиция за България на мястото на избрания за вътрешен министър Михаил Миков. Предложението на премиера бе подкрепено единодушно. Найденов благодари за подкрепата и допълни, че не смята за редно да съвместява новата си позиция с председателството на парламентарната Комисия по отбраната, макар че въпросът още не е обсъждан от колегите му. Така отпаднаха слуховете, че бившият вътрешен министър Румен Петков ще стане шеф на групата на социалистите. Самият Петков не се появи в парламента, за да присъства на освобождаването си като министър. Червеният депутат от Плевен Петър Симеонов ще трябва да напусне парламента, ако Румен Петков се върне на депутатската банка, както се очаква.
Смяната на Радослав Гайдарски е по-безболезнена, защото и той, и Михаил Миков са от една и съща листа - видинската. Миков е първи в нея, а Гайдарски - втори. Така депутатът Борис Николов, който в началото на кабинета Станишев замести здравния шеф , остава в Народното събрание. Хасковлията Ясен Янев от НДСВ ще отстъпи стола си на бившия военен шеф Веселин Близнаков. Добричкият му колега от ДПС Ердинч Хаджиев излиза, за да се върне Нихат Кабил.

Facebook logo
Бъдете с нас и във