Банкеръ Daily

От Министерския съвет:

Прекратяваме членството си в две международни банки

Тридесет палатки, 450 спални чували, походни легла, стационарни електрически генератори, както и лекарства – антибиотици и аналгетици, изпраща България като хуманитарна помощ под формата на болнично и медицинско оборудване.

Това съобщи говорителят на кабинета на министър-председателя Кирил Петков - Лена Бориславова след днешното заседание на Министерския съвет.

До края на деня (2-ри март) предстои да се окаже подкрепа на украинските граждани под формата на освобождаване от плащане на тол такси на конвоите с хуманитарна помощ за Украйна, които преминават през територията на страната ти.

Освен това Лена Бориславова обяви, че в контекста на колективния отговор на Европа и ЕС спрямо Русия е взето решение България да прекрати членството си в Международната инвестиционна банка и в Международната банка за икономическо сътрудничество. Това е съгласувано с всички държави членки на Европейския съюз.

Международната инвестиционна банка (МИБ) и Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС) са многостранни финансови институции за развитие, чиято цел е да подпомага икономическото развитие на държавите членки.

Страните- членки на МИБ са Република България, Виетнам, Куба, Монголия, Унгария, Румъния, Русия, Словакия и Чехия.

Страните-членки на МБИС са Република България, Русия, Чехия, Полша, Румъния, Словакия, Монголия и Виетнам.

На въпрос за информацията за руски дипломат, който е бил на територията на България и е извършвал шпионаж, подпомаган от български генерал от запаса, Бориславова отговори, че чуждият гражданин ще бъде отзован, а по отношение на нашия съгражданин, тя коментира, че няма подобна информация.

В същото време тя увери присъстващите, че по въпроса с извършения шпионаж премиерът работи заедно със службите и лично координира действията с Министерството на външните работи. Днес руската посланичка у нас е била поканена във Външно министерство, за да даде повече обяснения, но е отказала - уточни Бориславова.

По думите й се проучва необходимостта от идентифициране на още лица, които не са изпълнявали коректно дипломатическите си функции у нас. "ДАНС и Прокуратурата извършват всички необходими действия"  – подчерта говорителят на кабинета на Кирил Петков и поясни, че от началото на ескалиране на напрежението между Русия и Украйна, българските служби са в завишена степен на готовност и правят проверки по всички направления, които са от значение за националната ни сигурност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във