Банкеръ Daily

Ивайло Иванов:

Преизчисляването на пенсиите ще засегне близо 2 млн. души

Преизчисляването на пенсиите ще засегне близо 2 млн. души. То ще се извърши автоматично. Така с всяка година действителен стаж на пенсионерите ще бъде умножено по 1,35. Ако едно лице е първа категория труд ще му се полагат 10 години, но ще му се броят 6. Увеличението средно ще е с 64 лева. Увеличенията ще се получат с пенсиите за януари. Това заяви управителят на НОИ Ивайло Иванов пред Нова нюз.

"Преизчислява се само действителния трудов стаж. Всяко лице, което не е съгласно с размера на увеличението, може да направи възражение. Може би на някои лица ще бъдат дадени 80-90 лева допълнително, в зависимост от действителния трудов стаж", уточни той.

"Инвалидните пенсии се формират от трудовия стаж и ТЕЛК-овото решение. Техните пенсии също ще се смятат след умножението на стажа, но по 1,2. Тези инвалиди, които нямат трудов стаж ще получат 209 лева", обясни Иванов.

"В бюджета на ДОО не е предвидена COVID добавка. Затова ще се добави сума, която да не допусне да се падне под 420 лева. Пенсионерите не бива да се притесняват за допълнителните 60 лева", успокои управителят на НОИ.

"COVID кризата увеличи броя на болничните и средствата за обезщетения. Сумата изплатена за болнични през годината е 731 млн. лева. 412 000 са болничните, дадени на лица, които се грижат за болни от COVID-19. От март месец до сега са подадени 5700 болнични. Ситуацията е доста динамична", заяви Ивайло Иванов.

Според него мярката 60/40 се е оказала изкючително успешна. "По нея сме изплатили над 1,6 млрд. лева., подпомогнали сме 13 000 фирми. Освен, че подпомогнахме бизнесите, тя помогна да се изсветлят доста бизнеси. За догодина не се предвижда увеличение на осигурителната вноска", каза още шефът на НОИ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във