Банкеръ Daily

Общество и политика

Преизчисляването на пенсиите ще лиши 915 хил. души от увеличение

Социалният министър Гълъб Донев

Преизчислението на пенсиите със среден осигурителен доход от 2018 г. ще остави над 915 хил. души без увеличение или 44% от всички пенсионери. Това заяви в парламента служебният социален министър Гълъб Донев. Той отговори на питане на председателя на парламентарната група "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова. В рамките на днешния парламентарен контрол тя попита министъра защо не е бил приет подходът, който е заложен в проектите на "Изправи се БГ! Ние идваме!" и на БСП за увеличение на пенсиите.

Донев посочи, че фактът, че над 900 хил. души ще останат без увеличение бил и основният мотив правителството да предложи увеличението на пенсиите да стане чрез вдигане тежестта на щата от 1,2 на 1,35%, заедно с увеличение на максималната пенсия. 

"Хората, които са се пенсионирали преди 2008 г., ще останат излъгани, защото ножицата между старите и новите пенсии ще се отвори още повече с вашето предложение", заяви Мая Манолова.

"Водили сме се от принципа на солидарността при преизчисляването на пенсиите", каза министър Донев. "Има солидарност спрямо приходите от осигурителните вноски на лицата, които работят сега и средствата за изплащане на пенсиите, обезщетенията и помощите от държавното обществено осигуряване. Според предвиденото в действащото законодателство, от 1 юли бяха осъвременени по т. нар. швейцарско правило размерите на всички пенсии, свързани с трудова дейност", добави Донев. Той уточни, че преизчисляването се случва върху действителния размер на пенсията, а не върху получавания минимален или максимален размер. От 1 юли с 5% беше увеличена и социалната пенсия за старост.

"След пенсионирането си лицата, които не са работили и не са подлежали на осигуряване, нямат принос за нарастването и затова няма основание техните пенсии да се определят или преизчисляват, в зависимост от осигурителния доход", посочи социалният министър.

Донев каза, че преизчисляването трябва да има положителен финансов и социален ефект, като ще осигури възможността за увеличаване на размера на новоотпуснатите пенсии след 1 октомври 2021 г.: "Приемането на това предложение за промени в законодателството ще доведе до по-високо ниво на заместване на доходите от труд и на настоящите, и на бъдещите пенсионери с по-голям осигурителен стаж, което е и по-справедливо."

Facebook logo
Бъдете с нас и във