Банкеръ Daily

Общество и политика

Преизбраха Бойко Борисов за лидер на ГЕРБ

С пълно единодушие делегатите на Четвъртото Национално събрание на ГЕРБ преизбраха за свой лидер Бойко Борисов. Всички делегати са подкрепили единствената кандидатура за поста председател на партията - тази на Борисов.

На настоящите си постове като заместник-председатели на партията остават Цветан Цветанов, Йорданка Фандъкова и Димитър Николов. 

Изпълнителната комисия на партията се запазва в почти непроменен състав. Единствено на мястото на правосъдния министър Цецка Цачева влиза депутатът от шеф на здравната комисия в НС Даниела Дариткова.

Димитър Главчев пък оглави Контролната комисия на ГЕРБ. Очакваше се той да получи висок пост в ръководството на партията, след като на фона на редица скандали, свързани с опозицията в парламента, подаде оставка като председател на 44-ото НС миналата седмица.

На партийния си форум ГЕРБ прие декларация, в която се казва, че партията по никакъв начин няма да се коалира и няма да управлява при бъдещи избори с БСП. ГЕРБ неведнъж е заявявал, че никога не са били водени разговори за съвместно управление с БСП, подобна коалиция е невъзможна, отсичат от управляващата партия в документа.

"От трибуната на върховния ни политически форум заявяваме категорично, че не желаем да се коалираме с БСП днес и в бъдеще, защото: имаме непреодолими различия във визиите си за развитието на България; имаме различни представи за политически морал и ценности; ние сме модерната европейска партия у нас, чийто глас се чува в Европа", се казва в декларацията.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че правителството трябва да изкара пълния си мандат и обвини опозицията и всички, които искат предсрочни избори по време на българското председателство на Съвета на ЕС, което е през първата половина на следващата година, че това би разклатило стабилността на държавата, а освен това ще струва и едни 50 млн. евро.

Също така Борисов изтъкна, че сега е моментът с общи усилия да се придвижи напред темата Западни Балкани, като по думите му "това устройва всички“.

Борисов говори през съпартийците си най-вече за опозицията и нейната „завист“ за стореното от ГЕРБ през годините и затвърди заявките, че никога няма да влязат в коалиция с левицата.

Затвърди също така близките отношения с коалиционния партньор "Обединени патриоти", въпреки караниците с „Валери“.

„Благодаря на коалиционните партньори, разсейват ежедневно страховете, които се опитват да ни вменят. Трябва да се поддържаме с колегите от Патриотичния фронт. Преди шест месеца друг освен нас с патриотите нямаше кой да направим правителство. Ако искат (от опозицията, б.р.), да променяме Конституцията и на всеки шест месеца да правим предсрочни избори. Но да знаем, че едни предсрочни избори струват 50 милиона. 50 милиона сега правителството отпусна за коледни надбавки на пенсионерите“, обясни лидерът на ГЕРБ.

Той обърна специално внимание на протеста, който вървеше паралелно в центъра на столицата, с искане за оставката на кметицата Йорданка Фандъкова: „100-ина души от БСП излези да спасяват София. Какво ще й спасявате на София! Аз като станах кмет 50 детски градини бяха откраднали! Ние 90 нови направихме. Сега щяха да са 150 и сега нямаше да чакат деца. Последните 5-6 реда от нашия конгрес могат да отидат да направят контрамитинг!“ „Въобще да не им се притесняваш за София“, обърна се Борисов към Фандъкова. „На Лъвов мост не можеше да се мине, на Телевизионната кула, „Ситняково“, Красно село... За 6-7 години музеи, култура... на фона на синьо-червената мъгла преди това“, посочи Борисов.

„Иван Костов, когото много уважавам, говори сутринта „Да, тогава фалираха предприятия“. Ама ние искаме да видим коя партия ги фалира и продаде на безценица. Що да не се изчисти тоя преход, що да не се изговори? 26 банки са фалирали на кой конгрес – 41-ия, 42-ия, 43-ия...? Нас ни тричат за санирането. Хиляди блокове санирахме, а техното е хиляди предприятия откраднати. Лидерът казвал „да“, а партията щяла да гласува „против“. Що?“, попита Борисов.

„Най-гадната дума в живота, която знам, това е „завист“. На тях им е гадно, когато хората или партията успяват. Един Григор Димитров – и за него пуснаха гадна дума и то виден журналист", каза още премиерът и лидер на ГЕРБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във