Банкеръ Daily

Общество и политика

Преименуваха мониторинга над България и Румъния

Европейският парламент промени името на мониторинга над България и Румъния. Досега той се казваше Механизъм за сътрудничество и проверка за България и Румъния, а вече ще се нарича Европейски механизъм за демокрация, върховенството на закона и основни човешки права.

С голямо мнозинство евродепутатите гласуваха предложението за създаване на обвързващ общоевропейски механизъм, който ще извършва ежегоден мониторинг на състоянието на демокрацията, върховенството на закона и основните права. Той ще замени Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния.

Новият механизъм цели да гарантира, че всички държави-членки в ЕС ще спазват ценностите на Съюза, които са в основата и на европейските договори.

Критериите за оценка ще са независими от политическо влияние ще са на основата на конкретни доказателства за състоянието на демокрацията, върховенството на закона и основните права. Всички държави-членки ще се оценяват систематично и по еднакъв начин. Това ще премахне нуждата от отделен мониторинг върху България и Румъния.

От събраната информация, независим панел от експерти от международни организации и конституционни или върховни съдии ще изготвят годишен доклад с препоръки за всяка една държава-членка.

Предвижда се диалог между Европейския парламент и националните парламенти за обсъждане на отправените препоръки. Евродепутатите настояват Европейската комисия да излезе със законодателно предложение за създаването на новия механизъм до септември 2017 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във