Банкеръ Daily

Общество и политика

Преходен период до 2023 г.: Всеки пенсионер сам избира формула за изчисление

Депутати са внесли днес в Народното събрание предложенията за промени в Кодекса за социално осигуряване, свързани с промените в пенсионната формула. Никой няма да бъде ощетен от прилагането на новия начин на изчисляване на индивидуалния коефициент. Предлага се да има преходен период до началото на 2023 г., в който хората да избират по коя методика да стане изчисляването на размера на пенсията им. Това обяви социалният министър Бисер Петков.

"Изборът на периода е заради това, че той съвпада с хоризонта на средносрочната бюджетна прогноза, за който са направени оценки на въздействието, според които годишно ще има около 13 - 14 млн. лева по-висок разход спрямо текущото положение на новоотпуснати пенсии. Това отново доказва, че финансовите мотиви не са били водещи за едно или друго решение, а преминаването към по-съвременен и по-справедлив начин на отпускане на пенсиите, коментира министърът, като допълни, че не е нормално през 2020 г. да се отпускат пенсии на база на доход от 1982 г.", обясни Петков.

Миналата седмица министърът обяви, че от 3 до 5 години ще бъде гратисният период, в който новите пенсионери ще имат право на избор - дали пенсията им да бъде изчислена по старите, или по новите правила. Той допълни, че е постигнато съгласие в старите правила за изчисляване на размера на пенсиите да влизат трите години между 97-ма и 99-та, но също така е обсъждан и вариант за включване на другите три години - най-добрите три години преди 97-ма година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във