Банкеръ Daily

Общество и политика

Преговорите за нов кабинет се върнаха в изходната точка

Очакванията днешната лидерска среща в парламента да даде повече яснота за бъдещия кабинет не се оправдаха. Първоначално изглеждаше, че всичко е решено, когато лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че се върви към правителство но малцинството ГЕРБ - Реформаторски блок.

"Единственият възможен вариант да се създаде управление е коалиция на малцинството на ГЕРБ и Реформаторския блок. Те сега ще имат заседание, ще излязат със свое решение и, ако са „за”, ще се направи коалиционно споразумение”, обясни Борисов.

"Ние ще приемем подкрепата на всички партии в зависимост от темите. Аз поех ангажимент, ако съм премиер, всеки вторник дневния ред на Министерски да се представя на лидерска среща. Всички сме на мнение ,че правителството трябва да е в конституционния си разписан мандат от 4 години", допълни той.

На пръв поглед изглеждаше, че картината се изяснява, още повече,че до Борисов застана Меглена Кунева, която като цяло потвърди думите му.

От другите партии не изказаха особени възражения за подобен формат, а от ДПС дори обявиха, че ще го подкрепят.

Може би точно това обаче, смути ръководството на Реформаторския блок, което след кратко съвещание, излезе с коренно различна позиция. Те отново настояха форматът на бъдещото правителство да е трипартиен, т.е. с участието и на Патриотичния фронт.

"На първо място Реформаторският блок поддържа усилието за формиране на мнозинство и управление в трипартиен формат - ГЕРБ, РБ и ПФ.

На второ място смятаме, че днешната среща между седем партии може да има само консултативен характер и на такива срещи съгласие за мнозинство между три партии не може да се постигне. 

На трето място - за постигане на такова мнозинство, нашата преценка е, че са необходими срещи, както с ГЕРБ, така и с ПФ.

И на четвърто място - на база на разговорите, проведени още преди вчерашния ден и откриването на работата на 43-тото Народно събрание, ние смятаме за уместно бързото провеждане на трипартийна среща между формациите, които могат да съставят това мнозинство", гласеше решението на парламентарната група на Реформаторите, представена този път от Радан Кънев, макар до него пак да стоеше Меглена Кунева.

От Патриотичния фронт отказаха да коментират новата ситуация и засега изглежда, че нещата отново се връщат в изходната точка.

От ГЕРБ излъчиха нов преговорен екип с оглед на ангажиментите на новия председател на парламента и по всичко личи, че разговорите започват почти отначало.

Така, може би формирането на нов кабинет няма да е нито толкова лесно, нито толкова бързо, каквито очаквания сякаш имаше при вчерашното откриване на новия парламент.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във