Банкеръ Daily

Общество и политика

Преговорите за кабинет продължават

Преговорите за съставяне на правителство между ГЕРБ и "Обединените патриоти" продължават. Екипите на двете формации се събраха в парламента, където ще уточняват управленската програма на кабинета "Борисов-3".

От страна на ГЕРБ в срещата участват Цветан Цветанов, Владислав Горанов и Делян Добрев. А от името на Патриотите - лидерът на "Атака" Волен Сидеров, председателят на ВМРО Красимир Каракачанов и водачът на НФСБ Валери Симеонов. Присъстват още Миглена Александрова, Десислав Чуколов и Станислав Станилов.

На влизане в сградата на Народното събрание Каракачанов заяви, че разговорите по общата платформа ще продължат и в следващите дни.

През миналата седмица Владислав Горанов увери, че коалиционното споразумение между двете формации ще бъде готово до 19 април, за когато президентът Румен Радев свика първото заседание на новия парламент.

Томислав Дончев обаче е на друго мнение. "Практически няма как на 20 април да има правителство, не е и необходимо. Имаме още десетина дни, които трябва да бъдат използвани по най-добрия начин", коментира Дончев. Той добави, че преговорите включват широк спектър от теми, което ще забави съставянето на правителство.

Засега ГЕРБ и "Обединените патриоти" не са се разбрали за увеличаването на пенсиите на 300 лв. и въвеждането на мажоритарна избирателна система. Тези решения ще се вземат на дебат в Народното събрание, като всяка формация ще защитава своята позиция, уточни Горанов.

Екипите на двете политически сили все още не са обсъдили кои ще са министрите от третия кабинет на Бойко Борисов. Очакванията са това да се случи през тази седмица.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във