Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПРЕГОВОРИТЕ С НОМУРА СА НА ФИНАЛА

Номура приключи успешно преговорите си с Банковата консолидационна компания. Двете страни са в процес на уточняване на последните детайли по езика на договора, който трябва да се внесе за разглеждане в борда на БКК следващата седмица - това съобщи пресцентърът на Nomura International-Лондон на 11 юни след обяд. Няколко часа преди това приключи срещата между изпълнителния директор на БКК Петър Жотев и управляващия директор на Nomura-Лондон Рандал Дилард. Ден по-рано пък, след края на общото събрание на БКК, Петър Жотев подчерта, че единственият проблем, по който все още не е постигнато споразумение, е срокът, в който Nomura ще остане мажоритарен акционер в Пощенска банка.


Преговорите за продажбата на банката започнаха през март тази година. Още в самото им начало британските самураи обявиха намерението си да намалят след покупката дяловото си участие в нея до 25 процента. Идеята им бе да наберат средствата за увеличаване на капитала на Пощенска банка, като привлекат други чуждестранни инвеститори, а не за сметка на собствени средства. БКК обаче не одобри подобна перспектива. Според Петър Жотев Nomura International-Лондон трябва да запази над 50% от акциите на Пощенска банка минимум за две години. Само по този начин БКК ще има гаранция, че купувачът ще осъществи докрай бизнесплана си за развитие на българската кредитна институция, който е заложен в офертата му.


През 90-те дни на преговори представителите на Nomura най-дълго отстояваха две свои искания - част от сумата, която платят, да се задели в ескросметка и да могат бързо да намалят дяловото си участие в Пощенска банка. Но БКК остана непреклонна, като дори заяви, че ако британците не впишат в приватизационния договор всички условия от офертата си тя ще започне да преговаря с другите двама кандидат-купувачи - Националната банка на Гърция и American Life Insurance Company, която е дъщерна структура на застрахователната групировка American International Group. В края на май тази година Nomura International-Лондон отстъпи за ескросметката, а миналата седмица явно се е отказала и от исканията си за бързо намаляване на дяловото си участие.


Разбира се, в България нищо не е сто процента сигурно. Чe Nomura International-Лондон е новият собственик на Пощенска банка, ще можем да говорим едва след подписването на приватизационния договор, което се очаква да стане на 22 юни тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във