Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПРЕГОВОРИТЕ С NOMURA ПРИКЛЮЧВАТ

Страстите около продажбата на Пощенска банка достигнаха точката на кипене. Подобен развой на събитията не е изненада за България, където всяка по-голяма приватизационна сделка е съпътствана от нездрави вълнения и скандали. Обикновено малко преди приключването им от Лондон ни се се обажда някой професор по икономика и загрижено започва да ни обяснява колко ненадежден е потенциалният купувач. За мнението на такива професори сякаш винаги има запазено място в част от българската преса. Дали от глупост или по невнимание, нещата понякога придобиват комичен характер, но пък се консумират добре, гарнирани със страхове и притеснения за разграбване на националното богатство.


Същият сценарий се разиграва и със сделката за Пощенска банка, въпреки че поне засега около нея няма нищо скандално. Това, разбира се, не означава, че тя е от лесните. Все пак продава се банка, а заедно с нея и интересите на фирмите и гражданите, които са й доверили парите си и на които тя е отпуснала кредити. А и като при всяка сделка продавачът и купувачът искат максимално да защитят своите интереси. Следователно върви пазарлък и по най-малките детайли.


Британците от Nomura International обещаха да платят за Пощенска банка 25.1 млн. щ. долара, или със 100 хил. щ. долара повече от офертата на Националната банка на Гърция, като същевременно се ангажираха през през следващите две години да увеличат капитала й с 50 млн. щ. долара. Сега парите може и да им са се сторили малко повечко, но както се казва, думата вече е дадена. Според запознати с преговорите Nomura International - Лондон, се е опитала да намали разходите си, като е предложила да плати с брейди облигации и е поискала част от сумата да бъде заделена в ескро сметка. Нейното предназначение е, ако новият собственик открие в купеното дружество неизвестни до момента недъзи, да ги покрие с парите от ескро сметката. БКК обаче не е склонна да приеме тези две искания на Nomura International. В процеса на преговорите британците са се съгласили с условието да платят с живи пари, а не с дългови инструменти. По ескро сметката все още не е постигнато споразумение, но очакванията са Nomura International да отстъпи и от това свое искане.


Вторият въпрос, обект на оживени преговори, е каква част от капитала на Пощенска банка британците ще трябва да запазят за себе си за един по-дълъг период. Още от самото начало те не криеха, че след като купят кредитната институция, в процеса на увеличение на капитала й ще намалят своето акционерно участие до 25 процента. За операцията по увеличението на капитала Nomura International ще привлече други чуждестранни инвеститори - пенсионни и инвестиционни фондове, банки, фирми, а защо не и частни лица. Но подобна схема съвсем не означава източване на капитали, както простодушно представиха нещата някои наши всекидневници, а ангажиране на повече чуждестранни инвеститори с Пощенска банка. Освен това акциите на банката ще започнат да се търгуват и на международните фондови пазари, което пък ще повиши тяхната ликвидност.


При преговорите по този въпрос обаче БКК се придържа към една по-предпазлива политика. Според запознати с тях консолидационната компания настоява поне за две-три години Nomura International да притежава над 50% от капитала на Пощенска банка. Или с други думи, купувачът по-трайно да се ангажира с развитието на кредитната институция. Това че разходите му по сделката ще се увеличат с над 70%, очевидно не вълнува особено БКК.


Всъщност намерението на Nomura International да купи Пощенска банка се потвърждава и от последното й прессъобщение. В него британците изразяват твърдото си убеждение, че съвсем скоро и спазвайки предварително договорените с БКК срокове, ще приключат успешно сделката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във