Банкеръ Daily

Радослав Рибарски:

Преговорите с "Газпром" ще са безрезултатни

От "Продължаваме промяната" реагираха с позиция по повод намеренията на служебното правителство да преговаря с "Газпром" за доставки на синьо гориво.

Бившият председател на енергийната комисия в парламента Радослав Рибарски заяви, че такива преговори най-вероятно ще бъдат безрезултатни.

"Днес ни беше представено едно-единствено решение, а именно "Газпромекспорт". Разговори с "Газпромекспорт" са водени многократно и от редовния кабинет, но това не даде резултат. Най-вероятно няма да даде резултат и сега, а зимният отоплителен сезон предстои. Сериозно трябва да се разгледат възможностите за алтернативни доставки". 

Това заяви бившият депутат от "Продължаваме промяната" и председател на комисията по енергетика Радослав Рибарски по повод днешния брифинг на Кризисния щаб по енергетика, съобщиха от пресцентъра на ПП. 

Днес служебният министър на енергетиката Росен Христов обяви преговорите с руската компания за "вече неизбежни", след като служебният кабинет е договорил доставката на само един кораб с американски втечнен газ през октомври.

От "Продължаваме промяната" изразяват недоумение защо договорени, според тях, количества американски газ са били отказани, след като капацитетът на гръцкия терминал в Ревитуса ще бъде почти удвоен до края на август.

От ПП напомниха, че в рамките на настоящия кабинет беше създаден Кризисен щаб по въпросите на енергетиката, още на трети август. Ден по-късно гръцки официални представители, включително говорителят на гръцкия кабинет, Янис Иконому, съобщиха, че капацитетът на терминала в Ревитуса ще бъде почти удвоен до края на август. 

"При наличието на свободен капацитет за разтоварване за нас остава загадка защо договорените количества газ от САЩ бяха отказани. Отказът от договорени количества за нас би означавал, че газовите нужди за есента и зимата са обезпечени, но от днешното съобщение разбираме, че това не е така, а България е тласната към това отново да преговаря с „Газпром“, които едностранно нарушиха действащия си договор с нашата страна", добавят от пресцентъра на ПП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във