Банкеръ Daily

Трайчо Трайков, бивш енергиен министър:

Преговорите с "Газпром" не са неизбежни

Преговорите с "Газпром" не са неизбежни. Това заяви в интервю за БТВ бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков.

“Нищо неизбежно не виждам. Преди да се предприеме каквото и да било, трябва да сме сигурни в това как ще се отрази на бъдещия ни арбитражен спор с “Газпром”. Това вече е неизбежно. Арбитраж ще има и той ще е за стотици милиони. Всяко действие в тази ситуация трябва да бъде подчинено на тази цел”, добави той.

Според него, дори да договорим количества газ от “Газпром”, България може да се окаже в ситуацията на единия ден да има договор, а на другия - не. “Ако сключите договор с нормален търговски доставчик, той казва докога и на каква цена важи офертата му. Тук имате договор, а утре нямате. Формулата на газпромския газ е следната: 70% от цената е свързана към абсурдно скъпия газ от борсите и 30% е като азербайджанския. Като съберете 70-те и 30-те процента, ще стане нещо по-евтино от борсовата цена, но много по-скъпо от този от Азербайджан”, коментира още Трайков.

По думите му, би следвало някои индустриални потребители, които използват природен газ за гориво, да минат на амоняк, газ пропан-бутан или LPG.

"Малки бизнеси, които използват газ, или домакинствата биха могли да бъдат на електричество", каза още Трайков. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във