Банкеръ Daily

Общество и политика

Преговорите на ПП с БСП, ДБ и ИТН продължават идната седмица

Преговорите за подкрепа на кабинет с мандата на формацията-победител на парламентарните избори - "Продължаваме промяната" - ще продължат в началото на следващата седмица в експертен формат. Днес срещи не са провеждани. 

Целта е постигане на коалиционно споразумение, което да бъде подписано от всяка от формациите, съобщиха за БНР от "Продължаваме промяната".

На политическите разговори с лидерите на БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ" вчера е било взето решение да се подготвят експертни екипи, които да водят разговори по секторни политики. 

Трите срещи са били много конструктивни, обобщи лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Обсъден е процесът на преговорния период, а общото между партиите, е, че всяка от тях е заявила колко важно е страната да има правителство. 

"Като задачата на цялото нещо е накрая да излезем с истинска програма, така че тези срещи ще бъдат, първо, съвместни, второ, ще бъдат с много голяма експертност, и, трето, - ще стигнем до крайна програма, която ясно ще разписва програмата и не само програмата, но и датите, в които тази програма трябва да се случи. Ще има едно наистина много конструктивно коалиционно споразумение", обясни той.

Съпредседателят на "Демократична България" в оставка Христо Иванов  заяви, че дясната коалиция е обнадеждена след разговорите и че гледа с оптимизъм на това, което започва. Между тях и "Продължаваме промяната" няма никакви съществени разлики по отношение на политиките, които трябва да водят. 

"Видяхме достатъчно примери затова как може да не се направи правителство. Ще отнеме време, защото целта е наистина да има много добре разработен план за работа, за разлика от всеки друг път, който да бъде публичен и хората да знаят накъде се движим, който носи отговорност за всяка отделна стъпка и мисля, че това наистина е важното от деня", каза той.

"Резултатът е, че се уточнихме, че ще започнем този процес. Този процес ще има ясни правила! Тук е много хубаво да кажем на българските граждани: "Много е хубаво, когато направим процесът да е правилен, така че да има максимално добри резултати". Не можем да говорим за добри политики - а искаме, както казахме, да направим "А"-отбора на България - ако не структурираме добър процес. Така че днеска беше само: "Здравейте! Радваме се всички да се поздравим след изборите, че имаме общи отговорности и задачи", каза пък Кирил Петков.

Имена на министри не са били обсъждани по време на срещите.  "Освен едно, мога да спомена - Гешев, но не като член на кабинета", поясни Иванов

Лидерът на БСП в оставка поясни пред БТВ, че срещата с победителите на парламентарните избори е първа и не изключи да се приеме мандат за преговори от Националния съвет на БСП. 

"Говорихме за коалиционно писмено официално споразумение, което да стъпи на програма, обхващата приоритетите на партиите ни. Дълго говорихме, може би час и половина, по различни приоритети кой как вижда бъдещото управление. Общото, което ни събира е, че трябва да има работещ парламент, редовно правителство. Аз поставих въпроса и за Бюджета, който ни предстои да гледаме. Обсъждахме антикризисните мерки първите и бързите, които трябва да се случат", посочи тя.

Към ГЕРБ-СДС и ДПС не са отправяни покани за разговори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във