Банкеръ Daily

Корнелия Нинова:

Предвиждаме връщане на мандата между 10 и 15 септември

Предвиждаме срок за връщането на мандата между 10 и 15 септември. Предлагаме, ако не се постигне съгласие за съставяне на правителство, да направим всичко възможно да се формира мнозинство за приемане актуализацията на бюджета. Ако трябва, ще работим денонощно.

Има лица, които искат бързо връщане на мандата и хвърляне на държавата в хаос, няма да допуснем това.

Това заяви  председателят на БСП Корнелия Нинова в извънредно изявление от Народното събрание.

„За избор на правителство трябват 121 гласа. Ние разбираме своята тежест и че имаме само 36 и че трябва да търсим съюзници. Обърнахме се към новите партии - „Има такъв народ”, „Демократична България” и „Изправи се БГ! Ние идваме!”. Поставихме си две цели - да направим редовен кабинет, за да посрещне кризите и мнозинство, което да продължи промяната на модела на управление на ГЕРБ”, посочи Нинова в началото на изявлението си.

Лидерът на партията отчете и заявленията на поканените партии, че не искат да подкрепят правителство на БСП. „Разбира се, всяка партия е в правото си да вземе своето решение. Сигурно те са се съобразили с волята на техните избиратели. Волята на нашите е да стигнем до разбирателство и да има редовен кабинет”, каза още тя. 

Нинова коментира, че ако от БСП върнат мандата веднага, президентът трябва да разпусне Народното събрание и да насрочи избори. „Така ще оставим пенсионерите без преизчисляване на пенсиите, работниците без обезщетения, ако се наложи затваряне, болните без Ремдесивир, който липсва, лекарите без 1 000 лева на първа линия, както и полицаите без средства за охрана на границата”, смята тя.

За целта партията й ще предложи да се намали срокът за предложения по бюджета между първо и второ четен, който засега е определен на 7 септември включително. "Не сме се преработили, ако трябва ще работим денонощно", обяви тя като посочи, че отговорното поведени изисква да се подсигурят парите, свързани с пандемията и охраната на границата в условия на очакван мигрантски натиск.

На започващите днес срещи с т нар. партии на протеста Нинова смята да договори тъкмо това. Обяви и че всички срещи ще са пред медиите и в парламента, а не в нечии офиси.

Ние не гледаме на това като на игра, репликира тя лидера на ГЕРБ от вчера, а като отговорност- Борисов вчера иронизира, че Нинова се радвала на мандата като на "механична играчка", въпреки че нямала подкрепа за съставяне на правителство. 

Нинова се обърна към Борисов и го попита: "Задавате ли си въпроса защо никой, никой не иска да разговаря с ГЕРБ, а не с БСП?"

"Не съм посещавала офисите на Слави Трифонов. Всички срещи сме провеждали прозрачно и публично в Народното събрание," категорична бе Нинова.

Лидерът на БСП призова да се работи упорито в следващите дни, за да се приеме актуализацията на бюджета, ние от БСП оставаме отворени за тези разговори. 

"Отговорността сега е върху нас. Ние, водени от тази отговорност, ще направим всичко необходимо да стане в бързи срокове актуализацията на бюджета и да защитим народа от кризите, които ни предстоят", каза още лидерът на социалистите.

"Партиите на протеста продължават с взаимните нападки, с обидите, което е непродуктивно. Така се залагат мини и пред следващия парламент. Ще си позволя да им дам един съвет – малко по-смирени емоции, повече разум и отговорност. С тези взаимни обвинения и противоречия те минират бъдещ разговор, така че просто да се смирят малко", апелира накрая Нинова.

Поканите за срещи с ИБГНИ, ДБ и ИТН за съставяне на правителство с третия мандат, възложен на ПГ на коалиция “БСП за България”, са валидни.

Разговорите с “Изправи се БГ! Ние идваме!” са днес от 14:00 часа.

С “Демократична България” предстои среща на 31 август (вторник) от 10:00 часа и с “Има такъв народ” - на 1 септември (сряда) от 11:00 часа.

Корнелия Нинова предлага срещите да бъдат открити за медиите.

„Ние имаме аргументи защо трябва да имаме редовен кабинет. И всички колеги са съгласни, че идват кризи, на които трябва да отговорим адекватно, разумно и спокойно,“ подчерта Нинова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във