Банкеръ Daily

Общество и политика

Предвидено е увеличение на всички пенсии от 2020 година

Бисер Петков

Случаите на изоставени деца в България само за миналата година са повече от 1000. Това заяви социалният министър Бисер Петков по повод случая с изоставеното бебе в столичния квартал "Люлин". По думите му реакцията на отдел "Закрила на детето" е била адекватна и навременна, тъй като още същата нощ бебето е било настанено в дома за медико-социални грижи "Свети Иван Рилски". Той обясни, че от тук нататък действията на социалните работници ще бъдат насочени към връщане на детето в кръга на семейството му.

Политиката на закрила на детето се базира на разбирането, че семейството е най-добрата среда за израстване на детето, категоричен е Петков. Той изтъкна, че за 2018 г. в над 1700 случая социалните работниците са предотвратили изоставянето на деца. Социалният министър поясни, че изоставените през миналата година 1000 деца са в общата бройка на над 3300 деца, за които са били наложени мерки, свързани с извеждане от биологичното им семейство поради наличието на различни рискове. Той подчерта, че основанията за отнемането от родителите им са разписани в Закона за закрила на детето и при тях няма промяна от приемането на закона през 2009 г.

"Такава мярка задължително подлежи на съдебен контрол - след като по административен ред е реагирано, съдът решава", каза Петков пред БиТиВи. И допълни, че за миналата година само в 51 от случаите исковете на дирекциите за социално подпомагане за извеждане на децата от семействата им не са били потвърдени от съда. Министърът посочи, че са предприети различни мерки спрямо тези деца - настаняване при близки роднини, в приемни семейства, настаняване от резидентен тип или най-крайната мярка - настаняване в институция.

По повод паниката в няколко училища в Сливен и други градове, предизвикана от фалшива информация, че социалните служби отнемат деца, министърът заяви, че това е резултат от ескалацията заради несъществуващата по негови думи Национална стратегия за детето. "Координиращите действия за грижа за децата бяха представени като коварен план за отнемане на тези деца от родителите им", обясни той. Според него именно в образователните институции децата трябва да се чувстват най-сигурни.

Петков за пореден път обясни, че въпреки че стратегията за детето е документ, който съгласно закона трябва да има, поради острата обществена съпротива, такава към момента у нас няма и изобщо не се работи по нея. По негово мнение по-важната задача е да се води разговор как да се усъвършенства системата за закрила на детето, която е необходима, а същевременно се правят много опити да бъде разрушена.

За повишението на пенсиите от догодина ресорният министър каза, че всички пенсии, отпуснати до края на 2019 г., ще бъдат осъвременени от 1 юли 2020 г. с процент, който се получава като сбор от половината от ръста на средния осигурителен доход и половината от индекса на потребителските цени. Заложено е 6,6% увеличение на всички пенсии от началото на юли и се очаква средната пенсия да нарасне с над 30 лв. - от сегашните 560 лв. на 610 лв. Петков потвърди и че се предвижда 10% увеличение на заплатите в бюджетния сектор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във