Банкеръ Daily

Общество и политика

Предвидените пари за почистване на София за догодина са 217.1 млн. лева

С 5.4% увеличават средствата за почистване на София за 2020 г. в сравнение с 2019 г. Така предвидените финанси са 217.1 млн. лева. Това е заложено в план-сметката за почистване на столицата през следващата година, обяви зам.-кметът Йоана Христова, предаде БНР. С 83% повече улици ще бъдат измити машинно, като това е предвидено да се случва 24 пъти годишно.

67 млн. лева ще бъдат дадени за събиране и транспортиране на битови отпадъци на територията на Столичната община. Предвидено е увеличение от 1 млн. лева за разделното събиране на едрогабаритни отпадъци от домакинства.

"За машинно метене чрез автоцистерни с маркуч е предвидено миене четири пъти годишно на улиците с масов градски транспорт и обществено значими улици", каза още Йоана Христова.

"Столичният инспекторат осъществява 24-часов контрол на миенето, метенето и сметоизвозването", посочи зам.-директорът му Петър Николов. Зам.-кметът на София Йоана Христова добави, че се предвижда увеличение на такса смет за столичани.

Такса смет в София обаче няма да бъде увеличавана през следващата година. От началото на ноември почистващите фирми са глобени с общо 50 000 лева за недобре свършена работа, обявиха от Столичния инспекторат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във