Банкеръ Daily

Общество и политика

Предвидени са 2,5 млн. лева за летни ремонти на учебни заведения в столицата

Столичната община е изготвила програма на стойност 2,5 млн. лева за летни ремонти на училища и детски градини. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери новата сграда към детска градина 124 „Бърборино“ в район "Красно село".

Средствата се отпускат от Приватизационния фонд на Столичната община. В момента обаче няма действащ управителен съвет на фонда, тъй като изборът му е обжалван. Фандъкова посочи, че е възложила на кметовете на районите да започнат процедурите за изпълнители, така че, щом има решение на съда, ремонтите да започнат. 

"Детска градина №124 „Бърборино“ в „Красно село“ е една от сградите с азбестови панели, които преизграждаме изцяло. Очаквам през есента градината да отвори отново, като освен четирите съществуващи групи, ще разкрием още една за 25 деца. По идея на директора на детското заведение г-жа Димитрова ще открием още 2 нови групи за обучение по програмата "Монтесори" в двата стари физкултурни салона" , заяви столичният кмет.

"Предвижда се осигуряване на средства за проектиране на нова сграда за 6 групи към Детска градина № 8 в район „Красно село“. Веднага, щом кметът на района Росина Станиславова има готовност за строителство, ще получи финансиране и за него", каза още столичният градоначалник.

Фандъкова и районният кмет на ''Красно село" обсъдиха и възможността да се освободят две сгради, в които се помещават социални дейности и в тях да се направят детски градини. За освобождаване на сградите, заети от службите на социално подпомагане, работят и кметовете на „Младост“ и „Люлин“. На тяхно място също се планират разширения на детски градини.

В общинския съвет е внесено вече за разглеждане предложението за изваждане на нова детска градина на терен от 7 дка в „Горубляне“ от капитала на „Софийски имоти“. Докладът е внесен от председателите на комисиите по образование, стопанска политика и финанси в Столичния общински съвет Малина Едрева, Николай Стойнев и Георги Георгиев.

В момента се преизграждат още пет сгради с азбестови панели в различни квартали на София.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във