Банкеръ Weekly

Общество и политика

Предупредиха ни за проблеми с еврофондовете, ако Сметната палата не остане независима

Ако законът за Сметната палата бъде променен така, че да не гарантира независимост на институцията, възможно е европейските фондове за България да бъдат спрени. Тази опасения изрази евродепутатът от Европейската народна партия Ингеборг Грасле, която се срещна с председателя на Сметната палата Валери Димитров. Според Грасле Европейският парламент се нуждае от гаранции, че еврофондовете ще бъдат усвоявани коректно, а това е възможно само ако одиторът е независим.

Шефът на Сметната палата Валери Димитров е обсъдил темата и с други евродепутати от бюджетната комисия и от комисията за бюджетен контрол, включително и с председателя й Михаел Торер. Там той ги е информирал, че с предлаганата от депутатите от управляващите промяна, една добре работеща институция се депрофесионализира, а членовете й ще са зависими от управляващите.

Евродепутатите са изразили загриженост от промените в закона и са обещали да изпратя писмо до премиера Пламен Орешарски, за да се осведомят как ще се контролират европейските пари.

Законът за Сметната палата, който мина на първо четене в парламента, стана повод за разгорещени дискусии и взаимни обвинения между управляващи и опозиция за използването на институцията за уреждане на лични въпроси и политическа репресия. Вносители на законопроекта са депутатът от ДПС Йордан Цонев и група народни представители от "Коалиция за България". Текстовете предвиждат Сметната палата да се стане колективен орган, който ще се състои oт осем членове и един председател. Членовете и председателят на институцията ще се избират на партийно-квотен принцип от Народното събрание, като мандатът им ще бъде седем години. Сред изискванията е през последните три години деветимата членове да не са били депутати, да са участвали в правителства и в ръководствата на централни или местни органи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във