Банкеръ Daily

Общество и политика

Предучилищната за 4-годишните става задължителна от учебната 2023/2024 г.

Предучилищното образование за децата на 4-годишна възраст ще стане задължително от учебната 2023/2024 година. Това съобщи във Фейсбук профила си шефът на просветната комисия Милена Дамянова, след като образователната комисия в парламента прие на второ четене измененията в Закона за училищното и предучилищното образование.

В момента предучилищната е задължителна от 5-годишна възраст, а обучението може да се провежда в детска градина или училище. За децата на 4 години се предвижда то да се осъществява само в детските градини.

Според образователното министерство задължителната детска градина ще помогне за преодоляването на обучителните затруднения чрез ранно идентифициране на потребностите на децата, ще предотврати натрупването на дефицити, а впоследствие - отпадането им от образователната система.

Министърът на образованието Красимир Вълчев обясни, че единствено в Столична община тази година няма достатъчно места в градините за 4-годишните. Не са обхванати около 22% от децата на тази възраст, докато обхватът при 5 и 6-годишните е над 90%.

Държавата ще подпомага родителите при заплащането на таксите за храна.

"Приехме, че държавата ще подпомага родителите при заплащането на таксите за храна в задължителното предучилищно образование. Общините ще са тези, които ще решават дали да освободят всички родители от тези такси или това да е частична мярка. Причината е, че и сега те имат различни политики в това отношение, включително и такива, при които родителите не заплащат нищо", съобщава още Милена Дамянова.

По този начин не само ще бъдат подкрепени родителите, но на практика ще бъде инвестирано в ранното детско развитие и в предучилищното образование, както и ще се подкрепят българските общини и ще се гарантира равен достъп на всички деца до детски заведения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във