Банкеръ Daily

Общество и политика

Предучилищна за 4-годишните само когато системата е готова да поеме децата

„Задължителната предучилищна за 4-годишните деца трябва да бъде въведена, когато системата е готова да поеме нуждите на тези деца“. Това обяви пред БНР омбудсманът доц. Диана Ковачева. Днес тя събира на среща родители и министъра на образованието Красимир Вълчев, министъра на труда и социалната политика Деница Сачева, зам.-кмета на София Тодор Чобанов.

Доц. Ковачева е получила уверение от министър Вълчев, че системата има готовност да поеме децата, но е убедена, че реформата трябва да се прави с доверие, с дискусия и с обяснение на стъпките.

„Родителите и родителските организации се разделят на две основни групи. Едните са изцяло против задължителната предучилищна за 4-годишните. Има и такива, които не са против, но имат съмнения, че системата ще успее да поеме в предучилищно образование тези малки деца“, заяви омбудсманът. Доц. Диана Ковачева очерта и някои от основните въпроси, които притесняват родителите.

„Достъпността до материалната база. Как тези претоварени групи на децата – 28-29 деца, ще позволят индивидуалния подход? На кое ще се заложи – на академичен подход или на играта? Има ли достатъчно кадри, които да поемат 4-годишните деца? Има родители, които държат да има родителски кооперативи, домашно образование, детски градини на работното място. Как ще се валидира образованието на тези деца, които ще са извън системата“, изброи омбудсманът тревогите на родителите.

Общественият посредник обяви, че през следващата седмица ще бъде обнародван Годишният доклад на националния превантивен механизъм, който ще обхване домовете за възрастни хора с деменция, психиатриите, затворите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във