Банкеръ Daily

Общество и политика

Предстоят социални промени и те ще се отразят на сигурността, смята Цветлин Йовчев

Три основни предизвикателства стоят пред нас. Да съумеем да запазим медицинските ресурси и да не се получава свръхнатоварване на болниците. Предизвикателство има и в социалната област и ресурсите са изчерпани. Икономическото предизвикателство също е от съществено значение“. Това обобщи пред БНР Цветлин Йовчев, експерт по сигурност, бивш вицепремиер и министър на вътрешните работи. Според него нито туризмът, нито ресторантьорството могат да доведат до растеж на икономиката.  

Три са факторите на растежа – инвестиции, иновации, потребление. Външните инвестиции са ограничени и трябва да се намерят възможности за вътрешни инвестиции и механизми, които да вдигнат потреблението. Затова са необходими мерки в структуроопределящи отрасли, които повличат след себе си много бизнеси и могат да доведат до сериозен ръст в икономиката“, коментира той.

Йовчев допълни, че може да има сериозна промяна в криминогенната обстановка у нас заради социалните проблеми, но има време да се вземат съответните мерки и да няма бум на престъпността. „Предстоят социални промени и те ще се отразят на сигурността в два аспекта – ще имаме нови заплахи, а съществуващите ще се развиват по различни сценарий. Не съм убеден, че в световен мащаб ще сме готови за това“, посочи експертът.

По думите на Йовчев тези социални промени ще доведат до нов световен ред. Промяната в баланса на силите поражда конфликти. Вече навлизаме във времената на глобален конфликт. Дали системите за сигурност ще съумеят да отговорят на това нещо е трудно да се отговори. Притеснен съм за способностите на НАТО да съумеят да отразят такива заплахи за бъдещето... Има разнобой между страните - членки и когато няма еднакъв прочит на заплахите пред тях и не тълкуват събитията по един и същи начин става все по-трудно да се намерят общи решения“, обясни той.

Цветлин Йовчев подчерта недостатък - че се работи на парче. „Цялостно трябва да подготвим структури и законодателство, за да може държавата да реагира адекватно на всеки вид криза“, каза още експертът по сигурността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във