Банкеръ Daily

Проф. Георги Карасимеонов:

Предстоящите избори са сред най-важните от началото на прехода

„Има алтернатива на сегашното управление. От по-сериозните играчи най-значима е формацията на Слави Трифонов. Но около тази формация има много въпросителни“. Това каза пред БНР политологът проф. Георги Карасимеонов. Той посочи, че предстоящите парламентарни избори са едни от най-важните от началото на прехода. 

„Имаме два феномена - протестите от миналата година, подкрепени от над 60% от гражданите, и за първи път имаме резолюция по тема корупция от Европейския парламент. Мафиотизирането на държавата достигна предели, които стават по-малко търпими за мнозинството българи... Партиите, ако не отговорят на българските граждани, може да предизвикат нова вълна от протести“, коментира политологът. 

„През тези 10 години на управление ГЕРБ създаде голяма мрежа, свързана с държавния апарат. Има значима социална група хора, които са заинтересовани от това ГЕРБ да останат на власт, от това зависи благоденствието на клиентелата на ГЕРБ. Но има и хора, които не виждат алтернатива на ГЕРБ... Очаквах, че по време на протестите ще се формира ново политическо движение с нови лица - млади, интелигентни хора, идващи от чужбина. Такъв процес обаче не е лесен, а от друга страна силите, които претендират да представляват протестите, не дадоха шанс на тези хора. Това разочарова много хора, включително и мен. Не се получи освежаване на политическия живот“, допълни проф. Карасимеонов. 

Прогнозата на политологът е, че в следващия парламент ГЕРБ ще имат не повече от 75 депутати. 

„Освен ако ДПС задкулисно не ги подкрепи, за да получат мнозинство. Така че остава другата конфигурация с другите партии, които също не се знае дали ще имат 120 депутати. Третият вариант е нищо да не стане, патова ситуация и да се отиде до нови избори“, изложи своите хипотези проф. Карасимеонов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във