Банкеръ Daily

Общество и политика

Предстои президентът да връчи третия мандат на БСП

Днес в 9.30 часа президентът Румен Радев ще връчи на БСП третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Това е последният опит в рамките на 46-ото Народно събрание да бъде излъчен редовен кабинет, след като първата политическа сила "Има такъв народ" оттегли проектокабинета си непосредствено преди гласуването му в парламента, а втората по големина партия ГЕРБ върна мандата.

От ИТН потвърдиха, че няма да подкрепят какъвто и да е кабинет. Според тях единственият изход са нови парламентарни избори. От ГЕРБ ще гласуват против предложението за правителство на БСП. От ДПС най-вероятно също няма да дадат своята подкрепа, тъй като социалистите обявиха, че няма да водят преговори с тях, както и с ГЕРБ.

Колективните органи на "Демократична България" предстои да решат дали обединението ще участва в преговорите с левицата. "Изправи се БГ! Ние идваме!" ще отговорят на поканата за преговори, отправена от социалистите, но настояват да няма участие на ГЕРБ-СДС и ДПС.

Няма срок, в който да бъде обявена номинацията на БСП за премиер. Но веднага след като името му стане ясно, започва да тече седемдневен период, в който той трябва да представи състава на ново правителство. Лидерът на левицата Корнелия Нинова обяви, че тя няма да бъде номинирана за министър-председател и че предложението не трябва да е политическа, а консенсусна фигура.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във