Банкеръ Weekly

Д-р Владимир Божилов:

Предстои нов ренесанс - след географските, идват великите космически открития

Създадем ли устойчив и ефективен ядрен синтез, това ще бъде огромна революция и безплатна енергия. На Марс спокойно могат да се отглеждат картофи!

Д-р Владимир Божилов е астрофизик, преподавател в катедра „Астрономия“ на Физическия факултет към Софийския университет “Свети Климент Охридски“.

 

Д-р Божилов, НАСА беше започнала да „павира“ пътя към Марс, когато един скромен вирус заземи цялото човечество. Все пак усилията за стъпване на Червената планета не спират, какво се случи с шоу-проекта „Марс 1“ за еднопосочно пътешествие на риалити участници, което да се предава директно по "телевизора"?

Разпадна се. Но този тип проекти не са изчерпани – науката и изкуствата вървят ръка за ръка, филмовата индустрия го доказва. „Марс 1“ трябваше да бъде риалити шоу, което да демонстрира на живо заселването на Марс, като всички доброволни участници трябваше да прекарат остатъка от живота си там. Над 600 човека се бяха записали, включително и четирима българи. Може би за добро, проектът не събра достатъчно финансиране. Но в близките 10 години със сигурност ще имаме пилотирана мисия до Марс, вероятно на частната компания SpaceX.

Говорим за компанията на знаменития визионер Илън Мъск – човек, който с подходящ лост, може да премести Земята, по думите на Архимед.

Наистина, той успява да премести Земята, вдъхновява милиони хора, включително и у нас, България би могла да бъде много добра космическа точка, заради доброто си образование в точните науки. Сега Мъск показа, че един частен проект може да просъществува в космоса, като мине през Луната и стигне до Марс.

Мъск е невероятна фигура, но не се ли изсилва, когато казва, че ще засели 1 млн. човека на Марс, а корабите му до там ще пътуват по три пъти на ден – нещо като автобуси до морето?

Това е по-скоро споделена мечта. Но още в началото на космическите си дейности, той заяви, че целта му е човечеството да стане междупланетен вид. За да се заселят 1 млн. човека на Марс, преди това трябва да се случат няколко важни стъпки. Първо, да сме наясно, че Марс е враждебна среда. По размер планетата е наполовина по-малка от Земята, а гравитацията й е една трета от нашата. Това създава серия от проблеми, които трябва да се решат предварително.

Трябва ли да се пристъпи към тераформиране на Марс – планетата да бъде приведена в състояние, близко до земното?

Тераформирането е постижимо. Да не забравяме, че земната атмосфера е тръгнала от растенията. Много преди тераформирането обаче трябва да се изградят научни бази, да бъдат пренесени и открити местни ресурси, които да позволят на колонизаторите да оцелеят. Преди 2 г. на южния полюс на Марс бе открито езеро от течна вода. Това е изключително важно, защото, ако водата се носи от тук, би била много скъпа – средното разстояние до Марс е 225 млн. км.: когато е най-далече - е на 450 млн. км., а когато е най-близо – „едва“ на 55 млн. километра. Това означава, че Марс е достъпен веднъж на 26 месеца. И затова всекидневно пътуване до там не е възможно.Дистанцията си остава най-големият проблем.

Какви са актуалните стъпки по посока на Червената планета?

Сега стартира космическата мисия „Марс 2020“, до края на годината ще потеглят още няколко роботизирани проекта, включително на Китай и Япония. Мъск е обещал, че в близките 4-5 години ще започне редовни туристически полети около Луната.. Оттам пътят на човека към Марс е открит.

Каква е принципната разлика между ракетите на Вернер фон Браун - „Сатурн 5“, с които апаратите „Аполо“ стигнаха до Луната, спрените совалки и машините от SpaceX на Мъск?

„Сатурн 5“ е най-мощната ракета, правена до момента, но и най-скъпата, защото беше за еднократна употреба. Това е все едно да отидеш с кола до Варна и да я изхвърлиш в морето. При технологията на Мъск, най-скъпата част – ускорителят за преодоляване на земната гравитация, се връща за ново използване. Така полетите стават три пъти по-евтини – едно космическо място във Falcon Heavy ще излиза 20 млн. долара, срещу 60 млн. при сегашните руски ракети. А наноспътник в космоса вече може да има всеки, в. „БАНКЕРЪ“ също. Мъск е инженерен гений, неслучайно неговата компания „Тесла“ стана най-скъпата в света. Междупланетните му пътешествия ще доведат до космически ренесанс и велики географски открития в извънземното пространство.

Най-романтичната част от тези програми са пилотираните мисии до Марс – мечтата на цели поколения човек да пътува в космоса, да живее там, да колонизира. Как ще се случи това без наличието на основните фактори - въздух, вода, храна, климат, след като първите астронавти ще трябва да изкарат там поне 26 месеца?

Водата на Марс има.

Дали обаче е безвредна?

Дай, Боже, да има микроорганизми в нея! Ние лесно можем да я пречистим, но това би било най-великата сензация – значи живот на Марс има! И не е изключено нашият земен живот да е дошъл от там. Слънчевата радиация също е проблем, защото там магнитно поле, което да я спира, не съществува. Затова най-подходящи вероятно ще бъдат подповърхностните бази.Храната ще се добива като във филма „Марсианецът“ – с малки плантации.

С какво Марс може да бъде полезен на човечеството, извън емоцията на първопроходството?

Ще научим как се е зародил животът на Земята, ще има скок в развитието на нови лекарства. Ще получим нови инженерни разработки за по-чиста енергия. Ще могат да се тестват върхови авангардни технологии. Ще се развиват бизнеси.

Пилотираното пътешествие до Марс е неизбежно, непреодолимият въпрос е как човечеството ще прескочи границите на Слънчевата система – разстоянията засега са отчайващи?

Трябва да се насочим към екзопланети – това са планети в други слънчеви системи, които имат параметри, подобни на земните и вероятността за съществуване на живот е висока.

Тези слънчеви системи са недостъпни за сегашните ни двигателни технологии.

Да, едно пътуване до най-близката звезда Проксима от съзвездието Кентавър, със скоростта на „Вояджър“, ще отнеме 86 000 години. Но има проект на Юрий Милнер и покойния Стивън Хокинг за флотилия от наноспътници, които с мощен лазер от земята да бъдат „бутани“ в пространството със скорост, близка до светлинната. А може би ключът се крие в изучаване на гравитацията и нейното управление – точно това предлага екип от НАСА. Ако се научим да манипулираме пространство-времето чрез гравитацията, ще го огъваме и ще преминаваме разстояния с неограничена скорост, много по-висока от светлинната. Може пък да се тръгне и по посока на „суперструните“ – те предполагат, че на места във вселената светлинната скорост би могла да бъде десетки и стотици пъти по-висока от познатите 300 000 км. в секунда. Науката физика позволява това, аз съм оптимист.

Само че, според шестстепенната скала на Кардашев, човечеството в своето развитие се намира в нулев предпериод на елементарен контрол върху планетата, която обитава, видяхме как един неовладян вирус постави цивилизацията до стената. А ние говорим за управление на гравитацията...

По скалата на Кардашев, цивилизация от тип 1 е тази, която използва енергията на цялата планета, ние вече приближаваме това ниво. Създадем ли устойчив и ефективен ядрен синтез, това ще бъде огромна революция и безплатна енергия – цивилизация тип 2, която използва енергията на цялата Слънчева система, следващите цивилизации 3, 4 и 5 ще контролират енергиите на галактиката и вселената.

Разговора води Емил Янев

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във