Банкеръ Daily

Общество и политика

Представят програмата на националните чествания – „Двеста години от рождението на Георги Раковски“

През 2021 г. (на 14 април) отбелязваме 200 години от рождението на големия български будител, възрожденец и революционер Георги Раковски.

По повод националните чествания на годишнината министърът на отбраната Красимир Каракачанов и министърът на културата Боил Банов ще участват в пресконференция, организирана от Военната академия „Георги Стойков Раковски“ от 11.00 часа, в сградата й.

Водещ на пресконференцията ще бъде началникът на Военната академия и председател на Инициативния комитет за национално отбелязване на годишнината от рождението на Раковски - генерал-майор д-р Груди Ангелов.

В пресконференцията чрез видеоконферентна връзка ще се включат и представители на местната власт, членове на Инициативния комитет, които ще представят предстоящите събития и дейности, посветени на живота и делото на Раковски, в градовете София, Велико Търново, Пловдив, Сливен, Карлово, Котел, Панагюрище и Раковски.

Тържествата ще преминат под почетния патронаж на Министерството на културата.

Военната академия носи името „Георги Стойков Раковски“ от 5 март 1946 година, когато то й е дадено с регентски указ. Тя е най-старото висше военно училище в България, създадено е преди 109 години, и е основната образователна институция у нас по въпросите на сигурността и отбраната, гражданско-военните отношения, военното изкуство и оперативната съвместимост със съюзническите армии от НАТО. В нея се извършват и научни изследвания по въпросите на националната сигурност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във