Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПРЕДСТАРТОВА ТРЕСКА ОБХВАЩА ДЗИ

И ДЗИ се сдоби с работническо-мениджърско дружество - ДЗИ 2000, което на 18 май учредиха служители на компанията. Решението за създаването на РМД в най-големия български застраховател бе взето още на 30 март. Тогава бе открита и подписка за набирането на капитала му.


Акционерите на новото дружество гласуваха неговият капитал да е 250 000 лева. Акциите са 2500 с номинал по 100 лева. Служителите, които са ги купили, са 263 (около 6% от персонала). Това означава, че сдобилите се с драгоценните хартийки са закупували по няколко акции. Болшинството от учредителите на новото дружество са купили само по една ценна книга. Цифрата изненадва, като се има предвид, че в момента за ДЗИ по трудов и граждански договор работят близо 2500 служители, а само 10% са пожелали да се включат в новоучреденото работническо дружество.


Начело на застрахователното РМД като членове на директорския му съвет са Здравко Десимиров, изпълнителен директор на ДЗИ ЕАД и юристите на ДЗИ Мария Иванова и Антон Андонов.


Дружеството е създадено с цел да се включи в приватизацията на института.


Приватизационната процедура за ДЗИ беше обявена на 12 ноември 1999 година. Истинското раздържавяване обаче ще започне едва след ефективното набиране на оферти от кандидат-купувачите. Според запознати меморандумът за продажбата на ДЗИ е вече готов и до десетина дни официално ще бъдат обявени условията за участие в приватизационния конкурс. Твърди се, че процесът е забавен, за да се сформира РМД-то.


Сделка ще има най-рано през октомври, твърдят познавачите на раздържавителните процедури. Според тях от юни до началото на септември ще се събират оферти, а до два месеца след това ще бъде обявен и победителят.


Все още не е оповестено категорично какъв дял от държавния застраховател ще се продава. Подхвърлят се цифрите 51 и 67% от капитала. Що се отнася до цената, тя е ясна: оценката на ДЗИ, според направения от Делойт и Туш (Deloitte amp; Touche) дю-дилиджънс, е около 60 млн. щ. долара. Това означава, че държавата ще иска между 30 и 40 млн. долара за дела, който смята да продаде.


Макар че все още не започнало набиране на оферти, желаещи за покупка на дялове от ДЗИ не липсват. Интерес към сделката, както вече писа в. БАНКЕРЪ, проявяват немски, френски и американски финансови групировки. Не е изключено обаче да се появят и други кандидати. До момента единственият купувач, афиширал публично намеренията си да наддава за ДЗИ, е Български застрахователен и пенсионен холдинг, основен акционер в ЗПАД БУЛСТРАД.

Facebook logo
Бъдете с нас и във