Банкеръ Daily

Общество и политика

Председателят на ВКС Лозан Панов излиза в неплатен отпуск

Заради участието си в кандидатпрезидентската кампания председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов излиза в неплатен отпуск от утре.

До 22 ноември той ще бъде заместван от зам. -председателя и ръководител на Търговската колегия на Върховния касационен съд  Дария Проданова, информират от съда.

Очаква се Инициативният комитет за издигането на кандидатпрезидентската двойка Лозан Панов и Мария Касимова - Моасе да внесе документите за регистрацията  в ЦИК .

По-рано днес бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров обясни, че Лозан Панов спокойно може да излезе в отпуска за времето на предизборната кампания. 

"Нещата са много по-прости, отколкото на пръв поглед изглеждат. Такъв казус имаше със съдия Нели Куцкова, кандидат за вицепрезидент през 2001 година, която беше съдия във ВКС. По време на кампанията тя излезе в отпуска", заяви пред БНР преподавателят по конституционно право, в коментар по казуса дали председателят на ВКС съдия Лозан Панов трябва да подаде оставка от поста, тъй като е кандидат за президент. 

Според него това е елементарен въпрос от конституционно-правна гледна точка: "Няма конституционна драма в това".

"Точно защото той се кандидатира като независим кандидат, издигнат от Инициативен комитет, а не излъчен от партия, така не се нарушава Законът за съдебната власт и не се нарушава Конституцията", обясни конституционалистът.

Проф. Киров коментира и хипотеза, при която съдия Панов подаде оставка.

"При подаване на оставка трябва да има решение на ВСС, който да предложи (освобождаването - б.р.) на президента, а това е Румен Радев, който се явява опонент на Лозан Панов в предизборната кампания. Подаването на оставка е лична преценка, но ако се стигне до подобно решение на председателя на ВКС, предполагам, че действащият президент няма за секунда да забави своето действие, така че да бъде освободен председателят на ВКС. Другото би означавало политическо шиканиране на неговата кандидатура. Струва ми се, че никой няма да го направи това нещо", обясни той.

Проф. Киров уточни, че ако започне такава процедура, би продължила поне седмица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във