Банкеръ Daily

Татяна Дончева:

Председателят на НС да не се държи като болонка на някой сценарист

"Налице е проблем с конституционната процедура и той беше създаден от "Има такъв народ". Председателят на парламента да не се държи като болонка на някой сценарист." Това заяви Татяна Дончева от "Изправи се БГ! Ние идваме" по време на дебата по волеизявлението на Пламен Николов да се откаже от кандидатурата си за министър-председател. Тя добави, че председателят на парламента Ива Митева от ИТН вчера цял ден е подготвяла решението за гласуването на кабинета, предложен от ИТН, а след това не го е подписала.

Дончева каза, че трябва да се обяви конституционната процедура за приключила, да се даде възможност тя да продължи нататък и да не се създават проблеми от гледна точка на обжалване. "Дебатът няма как да го избегнеш в парламента. По всяка една точка той ще се води и той ще продължи до края на този парламент. Ще продължи в предизборната кампания", посочи тя.

"Налице е проблем в конституционна процедура. Този проблем беше създаден от "Има такъв народ". Той беше създаден не защото има някакви важни причини, които да наложат това, а защото в главите на тези хора има само сценарии. Само че държавата не е сценарий и знаци, а процедури, актове и правни последици. Ние, населяващите тази зала, независимо дали биваме причислявани към статуквото, към промяната, към 12 години в наследството, към 12 години в бъдещето, трябва по някакъв начин с действията си днес и с произнасянето си по тези актове да направим така, защото първо да дадем ясен знак, че конституционната процедура, започната и движена от ИТН, е финализирана по начин, който позволява даване на следващ мандат и също така ограничава възможностите за оспорване на актове, мандати, процедури. Смятам за поява на изключителна детинщина и инфантилност", заяви депутатът от ИБГНИ.

"Ние не сме деца в детска градина. Да, никой от нас, стоящи тук независимо в кой част на политическия спектър, независимо на кого принадлежащ, не е автор на този документ и не е движил досега конституционната процедура. Не знам какво искат да покажат тези хора и на кого. Те не били проблемът, а били решението. За кого и за какво решение? Значи, ако целта е да направим държавата на дреб, да направим така, че всички институции да бъдат оплюти, осмени, делигитимирани, това е пътят. Да правим изключително нелогични действия от началото до края, защото няма друго обяснение на подобни действия", изтъкна Татяна Дончева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във