Банкеръ Daily

Общество и политика

Председателят на ДАНС: Ще има още изгонени руски дипломати

Сграда на ДАНС

Ще има още руски дипломати, които българската държава ще обяви за персона нон грата. Това стана ясно на брифинг на Държавна агенция "Национална сигурност". Служителите на ДАНС, уличени в шпионаж в полза на Русия, са работили в една и съща дирекция. Те вече са отстранени от работа. Започнали са дисциплинарни производства срещу тях и процедура по отнемане на достъпа до класифицирана информация. Това обяви председателят на агенцията Пламен Тончев. Единият от уличените е началник на сектор, а другият е началник на отдел. Двамата работят в агенцията повече от пет години и досега са определяни като добри служители. От Държавна агенция "Национална сигурност" са уведомили прокуратурата, когато са събрали достатъчно данни за дейността на уличените, за да може да се образува досъдебно производство.

През последните години агенцията е цел за руското разузнаване, посочват от ДАНС. По-рано днес (1 април) от Специализираната прокуратурата потвърдиха, че разследват за шпионаж в полза на Русия двама служители на средно ръководно ниво в ДАНС и служител на българско министерство, различно от МВР, на пост "над средно ръководно ниво".

От думите на Тончев стана ясно още, че разработката е изцяло на ДАНС и дирекцията „Сигурност“ към агенцията. За едно от лицата са събрани достатъчно данни, а за другото тепърва се изяснява неговата роля. "Взети са мерки нашите служители, уличени в шпионска дейност, да не бъдат допускани до сградата на агенцията и в момента те са отстранени от работа", каза шефът на ДАНС. При извършени действия по разследването от следователи им е била предадена компютърна техника.

"Искам да уверя обществото, че ДАНС има изключително добре изграден механизъм за вътрешен контрол и не се колебаем да предприемем действия, включително срещу наши служители, независимо какво ни коства това. Целта е да можем да изчистим структурите на Агенцията от елементи, които нямат място в нея", подчерта председателят на агенцията.

Заместник-председателят на ДАНС Румен Георгиев посочи, че разследванията, които прокуратурата инициира последните две години, в резултат на сигнали на ДАНС, показват активната работа на руските специални служби на наша територия, а от друга страна показват решимостта на държавните институции, в областта на защитата на националната сигурност, да пресекат тези действия. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във