Банкеръ Weekly

Общество и политика

Предпразнично депутатите се отдадоха на законотворчество

Рамадан Аталай и Петър Кънев споделят недоволството си от приеманите от парламентарното мнозинство поправки в закони.

Депутатите запразниха отрано през изминалата седмица. Те първо си изгласуваха да почиват и на 25 май, петък, (24 май е официален празник), а да поработят извънредно на 22-ри, във вторник. И така си оформиха една мини ваканция от 4-5 дни, тъй като следващите два дни са събота и неделя. А както знаем, често пъти за тях и понеделник си е почивен, въпреки че уж са на срещи с избирателите в районите си.

Като изключим "бурята в чаша вода" около левия депутат Таско Ерменков и написаното от него във Фейсбук през миналия уикенд, което разтревожи софиянци, народното представителство я караше яваш-яваш в пленарната зала, приемайки чакащи отдавна законопроекти предимно за промени в закони.

Във вторник (22 май) депутатите приеха на второ четене промени в Закона за гражданската регистрация, които отменят ограниченията за определен брой лица, регистрирани на даден адрес. Това ограничение беше прието преди три години по настояване на Патриотичния фронт (ВМРО и НФСБ) именно с цел спиране на изборните туристи основно от Турция, които се регистрираха масово в една къща.

Сега вносители на текста, премахващ това ограничение, са пак Патриотите, и по-точно ВМРО. Те обясниха, че става въпрос за отпадане на ограниченията само за онези наши сънародници зад граница, получили български паспорт по произход, които не можеха да си направят първа адресна регистрация. В мотивите към законопроекта за изменение е записано, че хората, които придобиват българско гражданство по произход, най-често са с починали близки (баби, дядовци) у нас и нямат адрес. Те търсят имоти по границата с Македония, а по закон, ако не могат да посочат постоянен адрес у нас, те се регистрират служебно в община "Средец" в София.

Всъщност истинските дебати по темата се разразиха при първото четене на тези текстове преди две седмици. Тогава стана ясно, че тази промяна се прави основно за македонци, които имат български документи за самоличност и получават служебна регистрация в столичния район "Средец", което им е неудобно, защото законът изисква постоянна адресна регистрация, а столицата им е далече. А заради ограниченията в закона за определен брой лица, които да са регистрирани на един адрес, те не могат да се запишат на адреси в Кюстендил или Благоевград.

Тогава от ДПС обвиниха Патриотите в лицемерие, заподозряха ги в конюнктурни, предизборни цели. Срещу промените скочи Рамадан Аталай. "Изнудихте ГЕРБ да ви подкрепи. Вие сте вредни за България. Вие сте вредни и за децата си", заяви той от парламентарната трибуна. Аталай заподозря, че "Обединени патриоти" се канят да включат тези българи (предимно македонци) в своите избирателни списъци, а Данаил Кирилов от ГЕРБ го успокои, че промените ще повишат контрола и ще важат не само за хората с произход от Македония, но и за тези от Турция.

И при второто четене от партията на Карадайъ пак обвиниха ВМРО, че прави промените, за да улесни само гражданите от определена страна, но воеводите отрекоха това, защото на местните избори имало шестмесечна уседналост. Те се направиха на разсеяни за факта, че до кметския вот остава повече от година, а за парламентарните избори уседналост изобщо няма.   

Парламентарното мнозинство отхвърли предложението на ДПС да се прави служебна регистрация на един адрес на представителите на малцинствата. Мотивите на вносителя Рамадан Аталай бяха, че това ще даде възможност на властите да знаят къде са и да ги търсят при нужда. Освен това ще улесни интеграцията им, образованието и здравеопазването им, изтъкна той, но  мнозинството гласува против.

В сряда (23 май) депутатите направиха корекция в Кодекса за социално осигуряване (КСО), чиято цел е да стимулира притока на работници от Европейския съюз с нови пенсионни права. В срок до шест месеца работодателите ще трябва да започнат да правят вноски във фонд "Допълнително доброволно пенсионно осигуряване" на новопостъпили служители от други държави - членки на ЕС, записа Народното събрание в КСО.

Досега такъв законоустановен срок липсваше, което даваше възможност на работодателите да изчакват необосновано дълго, преди да започнат да внасят вноски във фондовете за допълнително доброволно пенсионно осигуряване, се посочва в мотивите на правителството, което е вносител на поправките. С промените се транспонира евродиректива от 2014 г. относно минималните изисквания за повишаване на мобилността на работниците между държавите членки чрез подобряване на придобиването и запазването на допълнителни пенсионни права, се казва още в мотивите на законопроекта.

Въвежда се и задължение за пенсионноосигурителните дружества и за работодателите да предоставят ясна писмена информация в разумни срокове за условията за придобиване на допълнителни пенсионни права и последствията от прилагането на тези условия при прекратяване на трудовото правоотношение. Ще се предоставя информация и за размера на полагащите се средства на наследниците на починало осигурено лице или пенсионер във фондовете за допълнително пенсионно осигуряване.

С десет години закъснение българският парламент предприе и мерки за отмяна на националната закрила върху географски означения на земеделски продукти и храни. Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за марките и географските означения.

Според народния представител от парламентарната група на "БСП за България" Петър Кънев обаче интересите на българските производители не са защитени. Той изрази надежда, че това ще бъде поправено с редакция на поправките на второ четене.

"2007 г., когато ставаме членки на Европейския съюз, е трябвало всички лицензи или патенти на нашите производители да бъдат автоматично приведени и представени в Европейската комисия. От 2007-а до 2017-а - десет години, това не е свършено", каза Кънев от трибуната на Народното събрание. Сега държавата се е задействала след информация, че влизаме в наказателна процедура, допълни той. От думите му стана ясно, че в началото на годината депутатите са решили, че не може автоматично да гласуват предложението на Министерския съвет. След това било възложено на двама министри - на икономиката и на земеделието, да проведат съответни консултации.

"Мисля, че това, което в момента ще гласуваме и което на първо четене ще мине, не решава проблемите на производителите", заяви Кънев. Според него с тези поправки се решават проблемите на държавата, но не и на производителите.

"Вторите консултации, които проведоха от Министерството на земеделието в Брюксел, мисля, че намериха едно разумно решение. Затова най-вероятно ние ще предложим между първо и второ четене да имаме един по-дълъг срок и ако приемем предложенията на Министерството на земеделието, мисля, че ще бъдат удовлетворени и нуждите и желанията на българските производители. Аз съм оптимист, че в този закон ние ще намерим доброто решение, за да защитим интересите и на държавата, и на производителите", завърши изказването си Кънев.

Даниела Савеклиева от ГЕРБ пък коментира, че темата е "изключително деликатна". Според нея най-важно е да прекратим наказателната процедура срещу България и затова следва да покажем, че работим по въпроса.

Законът се транспонира към европейските правила, според които единствената възможност да се получи закрила на земеделски продукти и храни е чрез регистрация на защитено наименование за произход или защитено географско указание по реда на Регламент (ЕС) № 1151/2012 година. Той осигурява закрила на територията на всички държави - членки на ЕС.

Депутатите гласуваха и максимално удължаване на срока за приемане на поправките на второ четене след съгласие между Петър Кънев и Даниела Савеклиева.

 

 

Нов гаф на Таско предизвика "Радини вълнения" в ГЕРБ

Левият депутат Таско Ерменков пак сгафи със свой статус във Фейсбук и предизвика престрелка между неговата партия БСП и ГЕРБ. Такива "Радини вълнения" на българското политическо поле видяхме след преизбирането на Владимир Путин за президент на Русия през март. Тогава Ерменков написа, че Крим гласува за Путин, а САЩ и ЕС са "идиоти". На обвиненията на ГЕРБ и на десните и исканата му оставка той отговори, че пише статусите си на личната си страница във Фейсбук по потник и къси гащи. Дори и така да е, все пак той трябва да съобразява, че не е обикновен гражданин, някой си Сульо, а е народен представител от определена политическа сила и че всяко негово изказано лично мнение няма как да не рефлектира и върху БСП и да я постави в неудобно положение или да принуди лидерката Корнелия Нинова да се обяснява пред медиите и пред политическите опоненти.

Но очевидно Ерменков пропуска този момент и не си е взел поука. През миналия уикенд той пусна в социалната мрежа пост с недоказани съмнения за замърсяване на питейната вода в София и призова компетентните институции да си свършат работата. И понеже предупреждението да не се пие вода от чешмата не идваше от анонимната агенция ЕЖК ("една жена каза"), а от известен депутат, столичани се паникьосаха. Столичната община и другите отговорни институции наистина се принудиха светкавично да се задействат и да опровергаят този слух, който се оказа, че от седмица циркулирал в нета, за да успокоят гражданите на София.

ГЕРБ обаче веднага се превъзбуди и видя възможност да си направи пиар и да спечели някоя и друга точка срещу партийния си враг. Начаса свика извънредна пресконференция в централата си, на която Тома Биков и Станислав Иванов заклеймиха червения депутат, почти го обвиниха в тероризъм и му поискаха оставката.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова също го нахока след заседание на парламентарната група на "БСП за България" във вторник (22 май). "Така не се прави. Начинът, по който Таско Ерменков е представил информацията за нас, е неправилен", заяви тя. Групата трябваше да вземе решение по скандала, който възникна, след като Таско предупреди в социалните мрежи, че е получил много сигнали за качеството на водата в столицата.

Нинова обаче допълни, че това не е основание той да бъде изключен от групата или да напуска парламента, но е достатъчно основание да поднесе извинение на софиянци, които са се почувствали засегнати или заплашени по някакъв начин. И Ерменков наистина поднесе извинението си още същия ден от парламентарната трибуна. Той се извини на хората, които е притеснил с коментара си във Фейсбук за "отровената вода", но посочи, че не ГЕРБ са тези, които ще му искат оставката, а хората, които са го избрали. Соцдепутатът също така изказа задоволство, че е накарал институциите да реагират.

Но това не омилостиви депутатите от ГЕРБ, които продължиха да настояват за оставката му и дори занесоха сигнал в прокуратурата и в ДАНС срещу него. Те обясниха, че правят това заради хибридната атака, застрашаването на националната сигурност и създаването на паника сред хората.

"Политическото паразитиране върху фалшиви новини не е донесло успех на никого", предупреди "острието" на ГЕРБ Тома Биков. Според него става въпрос или за тотална неадекватност на действията  или за умишлено действие, което цели да повиши градуса на недоверие в обществото и срутване на доверието в институциите.

"Едно е да се извиниш, друго е да осъзнаеш какво си направил. Не приемаме извинението на БСП, нито на Ерменков, призоваваме БСП да спре да общува със сайтове за фейк новини и да спазва елементарен стандарт", заключи Тома Биков. След което припомни, че депутати и хора от ГЕРБ поемат лична отговорност дори за много по-малки прегрешения.

На свой ред Ерменков героично обяви, че няма да се крие зад имунитета си, ако прокуратурата му го поиска.

Facebook logo
Бъдете с нас и във