Банкеръ Daily

Общество и политика

Предписват и отпускат лекарствата само с електронни рецепти

От 1 юни предписването и отпускането на лекарства по Здравната каса трябва да се извършва само с електронна рецепта. Това съобщават от Министерството на здравеопазването и допълват, че това важи също за частично и за напълно покриваните от касата медикаменти. 

Всички други лекарства, които се закупуват изцяло от пациента, ще могат да се изписват и на хартиена, и на електронна рецепта. 

Какво представлява електронна рецепта?

Електронната рецепта е цифров вариант на стандартната хартиена рецепта. Лекарят попълва на компютъра си и записва информация за нея в здравната карта на пациента. Рецептите се изпращат по интернет в момента на написването им и по този начин целият процес по закупуването на лекарството се улеснява, а шансът за допускане на грешки намалява, защото вече не се разчита на докторския почерк.

Те се съхраняват на специален сървър (компютър) в НЗОК, чрез който единствено може да бъде изпълнена. За да се отпусне изписаното лекарство пациентът трябва да постави електронната си карта в четящо устройство в аптеката. Фармацевтът също поставя професионалната си карта в четеца.

Е-рецепти се издават за лекарства, заплащани напълно или частично от здравната каса.

Амбиции 

Срокът за електронно здравеопазване непрекъснато се удължава, а това продължава вече 15 години. Иначе амбициите са големи.  До 2030 година ще бъдат разработени интегриран електронен портал и приложение за гражданите, предоставящи централизирани услуги за електронно здравеопазване, включително здравна информационна система, здравен профил и мониторинг на състоянието, телемедицина, лекарствени предписания и административни услуги. Това е записано в Детайлизираната стратегия по Приоритет 12 „Здраве и спорт“ на Националната програма за развитие БЪЛГАРИЯ 2030, в частта й за Електронно здравеопазване.

Също така всички лечебни заведения в извънболничната помощ трябва да имат опция за записване на преглед онлайн. В момента едва 15% предоставят тази възможност. До 2030 всички лечебни заведения трябва да имат достъп и до електронно пациентско досие с разрешението на пациента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във