Банкеръ Daily

Общество и политика

Предоставяме хуманитарна помощ за Афганистан и Йемен

България ще предостави хуманитарна помощ за посрещане на хуманитарните предизвикателства в Афганистан и Йемен. Правителството е взело това решение на днешното си заседание, провело се на 13 април. Финансирането ще бъде осигурено от средства по бюджета на Министерството на външните работи, предназначени за развитие и хуманитарна помощ.

Одобрената помощ е в съответствие с приоритетите на Средносрочната програма за помощ за развитие и за хуманитарна помощ на Република България за периода 2020-2024 г. и с географските приоритети на България по хуманитарните въпроси за 2022 година.

Хуманитарната помощ за Афганистан, която ще е на обща стойност 136 908 лева, ще бъде разпределена към Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) за прилагане на Всеобхватната рамка за отговор на бежанската криза в Афганистан (97 792 лева) и към Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) за осъществяване на проекти и дейности в страната (39 116 лева).

Хуманитарната помощ за Йемен, в размер на 97 792 лева, ще бъде насочена за изпълнение към Световната продоволствена програма. Предоставената от България хуманитарна помощ ще допринесе за покриване на неотложните потребности на хиляди хора, отчитат от кабинета и подчертават, че страната ни продължава да бъде част от усилията на ЕС и на международната общност за посрещане на най-острите хуманитарни предизвикателства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във