Банкеръ Daily

Общество и политика

Предложенията за промени в Конституцията са дъвка за балончета, смята Душана Здравкова

Това, което продължава да се случва с предложенията за промени в Конституцията, е дъвка за балончета. Тя беше поднесена изключително неуважително и с пренебрежение към интелигентността и образоваността на българските граждани. Налице е кражба на идеи, чутото е артикулирано вече през годините“. Това каза пред БНР съдия Душана Здравкова, която е сред основателите на гражданското движение ГЕРБ, по-късно и евродепутат. Според нея няма проблем да се пристъпи към създаване на нова Конституция.

„Но това не става по този начин… Не може да се говори за писане на Конституция, а за създаване… Защо се търси легитимация само в партийния модел. Сега е мястото за промяна на порочния партиен модел в България. Партиите и техните функционери трябва да осъзнаят, че са само политически инструмент за привеждане на волята на гражданите в действие чрез създаване на закони и нищо друго не са“, обясни тя.

Хубавото на протеста е, че хората са различни. Болшинството са млади и образовани хора. Хубавото е, че всички искат едно – оставка за това управление, което трябва да си отиде, защото не може да продължава да управлява“, допълни съдия Здравкова.  

По думите ѝ трябва да се промени изключително рестриктивния ред за възможността гражданите да участват в политически процеси. „Нашата Конституция е една от най-рестриктивните“, отбеляза тя.

Според нея това вкопчване - да няма предсрочни избори, е изключително подозрително. „Не вярвам в изборните резултати, не вярвам в протоколите, не вярвам в добросъвестността на избирателните комисии“, допълни още Душана Здравкова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във