Банкеръ Daily

Общество и политика

Предложенията на ГЕРБ в частта за прокуратурата са по-лоши от сегашния модел, смята Атанас Славов

95% от предложените текстове за промени в Конституцията са буквален препис на сега действащата Конституция. Това по никой стандарт не е нова Конституция. Беше достатъчно да се предложи закон за изменение и допълнение на действащата Конституция“. Това каза пред БНР доц. Атанас Славов, преподавател по конституционно право в Софийския университет. Той поясни, че преамбюлът е изключително важна част от Конституцията и неговата липса означава и влошаване на конституционния текст.

„В действащия преамбюл се съдържат изключително важни ценности и принципи, които пронизват целия конституционен текст. Липсата на ценностно ядро е и проблем от гледна точка на тълкуването на конституционния текст“, отбеляза Славов.

За обществото е важно кой е участвал в процеса, защото Конституцията е общественият договор на нацията... Съчетанието на отпадане на Велико Народно събрание с намаляване на броя на депутатите, означава олигархичните клики да имат почти пълен контрол върху едно Народно събрание, което може да променя и Конституцията... Действащият конституционен текст на пръв поглед ограничава Великото Народно събрание само до внесения проект, на практика процедурата във ВНС е такава, че може да засегне и други части на Конституцията. Така че има големи рискове“, допълни той.

По думите му предложенията на ГЕРБ в частта за прокуратурата са по-лоши от сегашния модел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във