Банкеръ Daily

Общество и политика

Предложенията на ГЕРБ са работа на парче според депутат от БСП

"Изглежда управляващите нямат ясен план и визия за това какво трябва да се прави в условията на извънредно положение, нито за това какво трябва да се прави след излизането на страната от него". Това каза пред БНР депутатът от БСП Димитър Данчев. По думите му предложенията, които правят управляващите от ГЕРБ - и за данъците, и социални, и икономически, изглеждат като работа на парче.

Той припомни, че БСП е настоявала мащабни промени да се правят след подробен анализ най-вече на бюджета на страната. Депутатът заяви още, че социалистите са изготвили план с предложения за социални и икономически мерки, но той не е бил приет от управляващите. Данчев посочи, че БСП ще подкрепи намалението на ДДС в сектора на туризма, но настояват за ясен анализ, защо точно там се предлага това намаление.

"Ние предложихме намаление на ДДС на основни храни и на лекарства, но то беше отхвърляно няколко пъти с мотивите на премиера и на финансовия министър, че подобна мярка трудно ще бъде прилагана и администрирана от данъчната администрация. И второ - тя ще компрометира приходите в бюджета", добави той и се усъмни, че сега е направен анализ как ще се отрази на държавната хазна намаленото на 9% на ДДС за ресторантите.

По думите на депутата БСП не е поискала оставката на Владислав Горанов, защото все още няма внесено "на хартия" предложение в Народното събрание. "Миналата година министър Горанов заяви, че изсветляването на този бизнес ще стане с влизането в сила на Наредба 18, която пак беше отложена. Това, което се предлага сега, ще отвори в обществото дебата за това дали това е най-важният сектор, който трябва да получи подобна подкрепа. Вероятно ще има искания и за други сектори да се намали ДДС и за тях", обясни той. 

Данчев беше категоричен, че Бойко Борисов и Владислав Горанов трябва да отговорят на въпроса защо точно този бизнес получава облекчаване на ДДС и с какво той е по-важен от други сектори, предлагащи лекарства, храни и стоки за деца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във