Банкеръ Daily

Общество и политика

Предложенията МОСВ да остане под контрола на ВМРО вещаят катастрофа, смята Радан Кънев

Основна цел на моите действия беше да бъдат по-силно насърчени българските институции да започнат да си вършат работата. Това каза пред БНР евродепутатът Радан Кънев относно внесения от него въпрос към Европейската комисия заради водната криза в Перник.  Според него институциите вече са забелязали проблема в Перник и множество други населени места у нас.

Относно призива на колегите си евродепутати да не бъде отправяно питането към ЕК, Кънев каза: „По отношение на този манталитет - „Дайте да си крием проблемите от чужденците“, искам да уточня няколко неща. Първо, перничани и всички други стотици хиляди българи, засегнати от водни кризи в различни градове на страната, са европейски граждани. Те имат право на съдействие, на представяне на проблемите си от всяка европейска институция, особено предвид очевидното бездействие, безхаберие, а често пъти и корупционно недобронамерени действия от страна на българските институции“.

По думите му европейските данъкоплатци пък са дали „вече милиарди за водната инфраструктура в България и, ако резултатът от тези инвестиции е корупция и безводие, това е дебат, който трябва да бъде проведен на европейско ниво и това се превръща в европейски проблем“. Радан Кънев подчерта, че в момента текат преговори на европейско ниво за Директивата за питейна вода. Според когото българският пример е „важен“.

„Тази директива се стреми да обяви достъпа до чиста питейна вода за човешко право на територията на Европа. Ако има такова право, то следва да бъде защитено от пазителя на договорите - от Европейската комисия“, посочи той.

Кънев отказа да коментира обвинението срещу Нено Димов, с когото преди години бяха съпартийци в ДСБ. „Аз съм юрист, адвокат. Без да съм прочел няколко хиляди страници по темата, не мога да коментирам наказателното производство“, категоричен е евродепутатът. Според него има „данни за много тежки нарушения в случая с яз. „Студена“, но съдът трябва да определи дали Димов е виновен и „дали е единственият виновен“.

„Политиката на господин Димов като министър на околната среда и водите очевидно е много тежък провал и съвсем не само в сферата на водата, а и в сферата отпадъците, на биоразнообразието и „Натура 2000“, природните паркове... и изумителната, бих казал, неподготвеност на българското правителство за предстоящите, а и за сега действащите политики за борба с промяна на климата. България е далеч най-неподготвената европейска държава за тези важни политики. Далеч най-неподготвена е и да извлече големите възможни ползи от новия Зелен пакт на ЕК", подчерта Радан Кънев. Според него обаче не може за провал в политика да се обвинява само един министър.

"Политиката е на правителството, на мнозинството, на коалицията. А ние сме изправени пред провалена политика в сферата на околната среда“, посочи той. Кънев е категоричен, че премиерът трябва да предложи нова политика, а не просто нов човек на поста министър.

„Мен много малко ме интересува рейтинга на господин Борисов. Докато той се интересува от рейтинга си, а не от проблемите на българските граждани, ние постоянно ще се сблъскаме с такива тежки кризи“, каза още евродепутатът. Той смята още, че предложенията МОСВ да остане под контрола на ВМРО "вещаят катастрофа в сферата на политиките по околната среда“.

„Ако утре някой заместник-председател на партията ВМРО стане министър на околната среда и водите, това е знак за продължаване на една много опасна политика, която ще доведе не само до режим на водата, но и до режим на тока“, подчерта Радан Кънев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във