Банкеръ Daily

Общество и политика

Предложението за първия ден от болничния е нелигитимно, смята Хасан Адемов

"Предложението да не се плаща първият ден от болничния, е направено по нелегитимен начин от коалиционния съвет. Изведнъж се взима решение, което предизвика скандал." Това заяви Хасан Адемов, депутат от ДПС, председател на Комисията по социална политика в Народното събрание и бивш социален министър. Той попита защо това предложение не е обсъждано на Тристранния съвет по време на дискусията за Бюджет 2020. 

Депутатът припомни, че темата стои от 2010 година, когато работодателите я предложили като антикризисна мярка. По думите му промяната няма да реши проблемите, тъй като това е осигурително пращане и "солидарно" плащат работници и работодатели. Ако първият ден не се заплаща, отново няма да има пречка лекарите да издават болнични по 4-5 дни, тъй като имат право да издават до 14 дни.

"Аргументите са, че така ще има споделена отговорност между работници, служители и НОИ. Проблемът е в контрола. Не мисля, че неплащането на един ден ще има някакъв финансов ефект. Сега с тази идея се създава благоприятна среда за издаване на фалшиви болнични. Липсата не ефективен контрол не може да се прехвърли като отговорност на работници и служители. Работодателите казват, че те не могат да контролират всеки работник. Този, който е решил да се възползва от фалшив болничен, ще продължи да го прави", посочи Адемов пред БиТиВи. Според бившия социален министър остава убеждението, че става въпрос за "пазарлък", а дискусията по темата се превърнала в "мелодрама".

Facebook logo
Бъдете с нас и във