Банкеръ Daily

Гълъб Донев:

Предложението за по 120 лева на пенсионерите е кризисно

Интересни дебати се случиха днес в Народното събрание. Накрая може да стане така че да не познаем законопроекта, който сме внесли за актуализация на Закона за бюджета на ДОО. Предложението да се отпуснат по 120 лева на всички пенсионери до края на годината не дава предвидимост напред във времето, а се ограничава до времето на извънредна обстановка, заяви служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев пред БТВ.

"Предложението на служебното правителство беше да има ръст на индивидуалния коефицент с 1,65 всяка година. Това, което се предлага сега, не е честно към българските пенсионери. Политическите партии са тези, които приемат измененията и допълненията в закона, не е важна фигурата на този, който внася тези промени. По-важната тема е как да увеличим доходите на българските пенсионери, съобразено с пенсионно-осигурителната система", отбеляза Донев.

"Има различни правила при пенсиониране, които са действали навремето. Не можем да вдигнем пенсиите на всички, защото няма да е справедливо. Редовно избрано правителство ще може да увеличи размера на максималния осигурителен доход. Той има нужда от повишаване, защото потиска голям процент от пенсиите. Максималната пенсия е 40% от максималния осигурителен доход, регламентиран в трудовото законодателство", изтъкна министърът.

"От 15 септември започва кампанията за изплащане на пълния размер на помощите за отопление", съобщи още той. Очакванията са нуждаещите се от енергийно подпомагане да са с 20% повече от миналата година.

"30 млн. лева ще бъдат насочени към семействата на деца, които трябва да останат вкъщи и родителите им трябва да плащат неплатен отпуск. Семействата на 28 000 ученика ще получат еднократна помощ за първокласник и 18 000 за семействата на осмокласници", каза Донев.

„Бих останал на поста - отбеляза той - защото доста неща се започнаха в социалната сфера, които трябва да бъдат довършени“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във