Банкеръ Daily

Общество и политика

Предложението на ГЕРБ за нова Конституция търпи правно-техническа корекция

Предложението на ГЕРБ за нова Конституция търпи правно-техническа корекция. Това съобщи председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, след като от управляващата партия проведоха първата от поредицата консултации за промени в основния закон. От ГЕРБ първо разговаряха с представители на коалиционния си партньор ВМРО.

"Първата среща беше с нашите коалиционни партньори от ВМРО. Дискутирахме и принципа, по който търсим решение и отговор на обществените очаквания, а именно чрез промяна на основния закон, който да даде отговор на наболелите обществени въпроси", каза Дариткова и допълни, че депозираният първоначално в Народното събрание проект е бил, за да има основа, чрез която от управляващата партия да предизвикат останалите парламентарно представени политически сили, но проектът търпи правно-техническа корекция. Председателят на ПГ на ГЕРБ уточни, че екип се занимава с този въпрос.

"Имаме принципната подкрепа от ВМРО за свикване на Велико народно събрание и процедура по изработване на нова Конституция. След разговорът ни с ВМРО приехме тяхното предложение задължително в проекта да се впише преамбюл, в който да се очертаят основните принципи, по които функционира българската държава и да се гарантира нейното национално единство", изтъкна Дариткова.

По думите ѝ разговорите и дискусиите ще продължат. "Ние искаме да се справим в срока, който сме си поставили, да стартираме процедурата, която предполага двумесечно обсъждане на този проект", добави тя.

От ГЕРБ категорично заявяват намерение за рестарт и посока на обществена промяна. Това е начинът да се излезе от ситуацията, изтъкна още Дариткова. "Искаме да подчертаем, че не сме направили това предложение с цел да бавим процесите, процедурите и да губим времето на обществото в очакване за някаква посока за промяна. Идеята ни да внесем така скоростно и проект, в който бяха видени дефицити и идеята да започнем веднага - на 2 септември процедурите, е да покажем, че ние заявяваме намерение за рестарт и посока на обществена промяна категорично", обясни тя.

А целта е освен здравната и икономическата криза, които "напрягат" ГЕРБ като управление, да не се предизвика и политическа криза. "Ние искаме да търсим изход от създалата се ситуация. Тъй като първоначалните искания на протеста бяха за промяна в основния закон, отговаряме категорично в най-кратки срокове на това искане", посочи председателят на ПГ на управляващата партия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във