Банкеръ Daily

Янаки Стоилов:

Предложението ми за освобождаване на Гешев изпълни своята роля

Предложението ми за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев изпълни своята роля. Това каза служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов по време на изслушването си в парламента.

"Очаквам народните представители да допринесат за реабилитацията на парламентаризма в България. Още повече, че резултатите от парламентарните избори благоприятстват този процес", посочи Стоилов.

"До мен в качеството ми на министър на правосъдието на 14 юли тази година постъпи информация от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков за допуснати нарушения на Иван Гешев в качеството му на главен прокурор. След като разгледах предоставената информация, смятам, че в нея има данни за действия и бездействия на главния прокурор, които съставляват тежко нарушение на служебните задължения и действия, накърняващи престижа на съдебната власт", обясни правосъдният министър. И добави, че поради тази причина е насрочил вчерашното заседание на Висшия съдебен съвет.

"Тъй като съм внесъл във ВСС за обсъждане информацията на Бойко Рашков, която съдържа факти, данни и твърдения, в моето предложение не е необходимо те да бъдат пресъздавани и резюмирани. Мотивите ми общо взето се свеждат до няколко групи", уточни служебният министър. По думите му става въпрос за избирателно и тенденциозно разгласяване на данни от досъдебно производство, публични изявления и коментари, които показват предубеденост, което нарушава принципа за невиновност, използване на служители на Бюрото за защита на свидетели за претърсвания в сградата на президентството, което нарушава принципа на разделение на властите, както и пренебрегване на принципа за случайно разпределение на делата.

"Ето защо в качеството на министър на правосъдието, направих предложение Пленумът на ВСС да се произнесе за наличието на обстоятелства за предсрочно освобождаване на Иван Стоименов Гешев от поста главен прокурор на Република България. Вчера част от вас са проследили заседанието на ВСС, което продължи около 7 часа. Най-накрая то завърши с решение: оставя без разглеждане като недопустимо внесеното предложение на министъра на правосъдието", отбеляза Стоилов. Според него предложението е изпълнило своята роля: "Това не беше просто един акт, за да се предизвика дискусия. Нямам илюзии, че този състав на ВСС би стигнал до друго решение по същество. Това, което озадачава и което аз не приемам е, че след като дискусията засегна всички аспекти на проблема, най-накрая тя завърши с произнасяне, че ВСС не е разглеждал това, което е обсъждал 7 часа. Трябва да има аргументи по допустимостта."

Facebook logo
Бъдете с нас и във