Банкеръ Daily

Общество и политика

Предлагат зала в парламента да носи името на Стамболийски

Зала в бъдещата сграда на Народното събрание да носи името на Александър Стамболийски - голям оратор, активен парламентарист, държавник и реформатор. Това предложи председателят на партия Обединени земеделци Петя Ставрева по време на тематична конференция, посветена на 140 години от рождението на земеделския водач.

“Александър Стамболийски е една от ярките и значими личности в нашата нова история. За съжаление през всичките тези години продължават да се лансират неверни и неточни оценки за него и за неговата политическа дейност. А в днешните времена някои си служат с името му без да могат да правят и част от неговата вътрешна и външна политика”, заяви историкът Илия Стефанов. Той говори за живота и политическата дейност на земеделския водач, който не се бои да се противопостави на статуквото на властта. Стамболийски се обявява категорично против включването на България в Първата световна война и за тази своя непримирима позиция е осъден на доживотен затвор. За да бъде освободен след това от същата тази власт и изпратен през септември 1918 г. да води преговори с участниците във Войнишкото въстание за мирно разрешаване на конфликта, посочи историкът.

Стефанов изтъкна неговата външнополитическа дейност начело на страната, която има за цел да изведе България от международната изолация след Първата световна война. Както и законодателната дейност на земеделското управление, когато са приети над 300 закона.                           Републиканец по убеждение, за Стамболийски “доверието на народа е по-важно от доверието на царя”. И тъй като с политическите си възгледи е бил непреодолима преграда за задкулисието и организаторите на преврата, той е бил обречен на физическо унищожение, подчерта историкът.

Илия Стефанов показа пред аудиторията смъртния акт за убийството на Стамболийски, издаден през 1925 г. Документът, по думите му, е бил получен  тайно след години от неговата внучка Милена Стамболийска.

Зам.-председателят на Обединени земеделци инж. Емил Йончев също изрази несъгласие с негативните изявления за личността на земеделския водач и изтъкна факта, че и днес професори говорят неистини за Стамболийски и учат на тях студентите си. Той припомни твърдение на историк от преди години, че Стамболийски влиза в затвора през 1915 г. заради житна афера, която в действителност се е разразила година след това.

А историческите факти са други, каза Емил Йончев и посочи, че през 1915 година на аудиенция при царя, състояла се на 4 септември, Стамболийски му заявява недвусмислено – в прав текст: „Това решение ще Ви коства не само държавата, но и короната!”  

Междувременно той издава и Манифест против въвличането на България във войната. И впоследствие за тези две неща е осъден на доживотен затвор.

Емил Йончев изтъкна, че при управлението на Стамболийски са направени реформи, актуални и днес. Той припомни Закона за задължително изкупуване на земеделската продукция, премахването на прекупвачите със Закона за кооперативните консорциуми, както и политиката за оземляване на земеделските производители.

Начело на държавата Стамболийски успява  да активира целия трудов потенциал на българският народ – селяните обработват земята, занаятите се развиват, промишлеността набира скорост. Българският лев има златно покритие. Търговията процъфтява, каза Емил Йончев.

Той припомни и друг малко известен факт - Стамболийски оставя отворена главата от Ньойския договор за изконното право на България за излаз на Бяло море. Много по-късно, след неговата смърт, този шанс за излаз на Егейско море е проигран през 1928 г. в Хага от дипломатите от кариерата Буров и Моллов, посочи Йончев.

В заключение той каза, че за своята вътрешна и международна политическа дейност, в края на ХХ век, Стамболийски е посочен за политик на столетието от група американски историци.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във