Банкеръ Daily

Общество и политика

Предлагат задължително здравно осигуряване в частен фонд

Министерството на здравеопазването публикува за обществено обсъждане промени в Закона за здравното осигуряване, непосредствено преди почивните дни, информира БНР. Пакетът от медицински услуги, който Здравната каса поема, ще бъде разделен на основен и допълнителен. Допълнителният ще може да идва и от доброволно здравно осигуряване. 

От здравното ведомство предлагат и задължително допълнително здравно осигуряване в частен фонд. 

Идеята бе подкрепена от Председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. Според него това е един от шансовете хората да получат по-добро здравеопазване, но ако обаче идеята се осъществи точно по този начин.


Нееднократно заявих, че аз може би ще бъда един от първите хора в България, които ще започнат да си плащат здравното осигуряване, но да знам какво допълнително ще получа. Ще ми отпадне ли доплащането за избор на екип, ще ми станат ли по-евтини лекарствата, ще получа ли повече услуги?


Според Хасърджиев ако тези неща се изяснят много българи ще го направят на драго сърце, защото здравето е най-ценното, което имаме и някой едва ли би си помислил, че може да спести от здраве. Т

Националната пациентска организация не е съгласна с предложението на  министреството Здравната каса да утвърждава списъка на заболяванията, плащани от касата, както и да определя периодичността на актуализация на списъка, добави д-р Хасърджиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във