Банкеръ Daily

Общество и политика

Предлагат университети без акредитация да се закриват

Университетите у нас са 51. Според анализ от 2017 г. страната ни се нуждае от не повече от 10 ВУЗ-а. Така университети се борят за студенти, а не обратното. Според множество констатации от последните години в България съществуват висши учебни заведения, които произвеждат кадри, неотговарящи на пазара на труда.

В тази връзка е изготвено предложение от министъра на образованието Красимир Вълчев, което е публикувано за обществено разглеждане. Съгласно предложението висше учебно заведение ще бъде закривано, ако два пъти последователно не получи институционална акредитация от Националната агенция за оценяване и акредитация. Акредитация ще се отказва при оценка на висшето училище под 4 при 10-бална скала.При първи отказ университетът ще има 18 месеца да подобри работата си и да поиска нова оценка. Ако не го направи или втората оценка също е под 4, ще се закрива. 

Отказът за акредитация съществуваше и до този момент, но единственото последствие от него беше, че държавата спира субсидията. Институционална акредитация ще се извършва на всеки 6 години. Досега периодите бяха между 3 и 6 г. в зависимост от получената от всеки ВУЗ оценка. Университетът трябва да има оценка от програмната акредитация поне 8 в дадено професионално направление, за да открива нови специалности в него, предвижда друга от промените.

Според друга от предложените промени се въвежда и мораториум за откриването на нови факултети и филиали. Временната забрана ще продължи, докато правителството изработи национална карта на висшето образование и тя бъде одобрена от парламента. Картата ще посочва конкретно къде колко студенти се обучават в дадена специалност, както и какви са нуждите на пазара от такива кадри, става ясно от предложенията на Красимир Вълчев. За откриването на нов факултет пък се предлага критерий - поне 3 катедри.

Не само дейността и въпроса за акредитацията ще подлежат на промяна. Ректорите вече ще работят на мениджърски договори, сключени с образователния министър, след като бъдат избрани от общото събрание на ВУЗ-а. Министърът ще им поставя цели за изпълнение и ще получава от тях годишни отчети, ще утвърждава и програма за развитие на всеки университет. Промените слагат край и на т.нар. "летящи професори". Едно хабилитирано лице вече ще може да участва в акредитацията само на един ВУЗ. Досега всеки професор можеше да е акредитиран в два. Общините, на чиято територия има университети, ще имат свои представители в настоятелствата им.

Дотук твърдо мнение изразява ректорът на Великотърновския университет Христо Бонджолов. Той не приема централизацията и това, че МОН "търси начин да се разпорежда и да влияе върху изборите и политиката на университетите чрез Закона за висшето образование". Не е съгласен и с това министерството да решава къде какви специалности да има.

"Или имаме пазарна икономика, или политика на указите. Лениновото време е отминало и не мога да приема, че някой иска да върне времето назад”, каза още проф. Бонджолов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във