Банкеръ Daily

Общество и политика

Предлагат средно увеличение на пенсиите със 17 процента

Тежестта за една година осигурителен стаж в пенсионната формула е 1,2 на сто, предложението е да стане 1,35. По този начин ще се постигне средно увеличение на пенсиите със 17 процента. Това предвижда единият от двата варианта за преизчисление на пенсиите, подготвян от екипа на служебния вицепремиер и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев. 

 

След участието си в семинар за промените в Кодекса за социално осигуряване, организиран от КНСБ и фондация "Фридрих Еберт", социалният министър заяви, че на следващото Народно събрание и управляващи ще бъдат оставени поне два варианта за пенсиите.

Първият вариант, който ще остави служебното правителство, е за преизчисляване на пенсиите със среден осигурителен доход от 2018 г. или 2019 г., като експертите на НОИ са направили разчети и за двете години. За това са необходими около три  милиарда лева. 

Вторият вариант е свързан с увеличаване на приноса на осигурителния стаж в пенсионната формула. Той ще доведе до една по-добра мотивация на българските граждани да участват в осигуряването, както и ще постигне увеличаване на пенсиите на всички пенсионери, каза Гълъб Донев. Идеята е коефициентът на година осигурителен стаж в пенсионната формула да стане от 1,2 на 1,35. Това ще доведе до средно увеличаване на пенсиите със 17 процента. Този вариант е по-евтин и за него са необходими 140 милиона лева на месец.

 "Това ще обере всички неправди и несправедливости, които бяха допуснати след 2015 г., както и ще мотивира младите хора да се осигуряват", категоричен е министърът.

По отношение на тавана на пенсиите също се работи по различни варианти. Ще бъде предложен вариант с и без нарастване на максималния осигурителен доход, със запазване на размера на максималната пенсия на 1440 лева или вдигане на тавана на пенсиите с процента, с който ще се вдигнат всички пенсии.

Управителят на НОИ Ивайло Иванов каза, че е допустимо и вдигане на максималния осигурителен доход, подготвят се различни разчети, за да се види колко допълнително ще са приходите, реализирани в бюджета на Държавното обществено осигуряване, при увеличаване на максималния осигурителен доход. Дадени са варианти и с 3300 лева, и с 3600 лева, но политическото решение предстои. Възможно е и да се вземе друго политическо решение - със сумата, с която са увеличени  средно пенсиите, да се увеличи и максималната.

Законопроектът ще бъде внесен веднага след започването на работа на новото Народно събрание, така че най-разумният вариант е от 1 септември, посочи министърът на труда и социалната политика. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във