Банкеръ Daily

Общество и политика

Предлагат проби за COVID-19 да се вземат в мобилни пунктове

Проби за COVID-19 да се вземат в мобилни пунктове извън болниците, така ще се обезопасят лечебните заведения. Това предложи доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

По думите му взетите в тези пунктове проби ще бъдат изпращани за изследване в лабораториите. Според доцентът това, което е в плюс, е, че хората, които може да са инфектирани, няма да влизат в лечебно заведение или в лабораторията. 

"Не е необходимо този, който взима пробата, да е специалист. Там могат да работят подготвени лица, лесно става обучението“, уточни още той пред БНР.

Доц. Киров посочи и друг аргумент.

„Когато дойде есента, сезонният грип, заболявания, които протичат като близнаци с коронавирусната инфекция по отношение на оплакванията, тогава не само PCR за COVID-19, а и повече тестове ще трябва да се правят, за да знаем за какво става дума. И двете инфекции могат да съществуват в един и същи човек“, смята той.

Специалистът подчерта, че пунктовете трябва да са мобилни и в София трябва да има поне по един във всеки район.

"Това е въпрос на логистика, така че хората, които подлежат на изследване, бързо и лесно да получат достъп до тези пунктове. А не да ходят напред-назад и да разнасят заразата“, допълни Киров.

На същото мнение е и д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на УС на Българския лекарски съюз. Според нея личните лекари трябва да имат възможност да назначават PCR тестове, защото към тях се обръщат пациенти със симптоми или контактни на болен.

"Трябва да имаме права да назначим теста, трябва да има пункт, към който да насочим хората, за да се направи този тест. Ако има пациент, който не е добре и няма личен лекар, той би могъл да се самонасочи към този пункт, ако знае къде се намира", коментира общопрактикуващият лекар. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във